Koronavirus: Nové případy? V pohotovosti je Brno i Litoměřice!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. března 2020 13:05 | Aktualizováno: 9. března 2020 19:56

V Ústeckém kraji je po víkendu 11 případů nákazy na nový typ koronaviru. Mezi dnes vyhodnocenými vzorky na onemocnění COVID-19, které byly z kraje zaslány do laboratoře, byly zachyceny tři pozitivní. Nově dělá testy také Fakultní nemocnice Brno.

Zdravotníci na žádost hygieniků odebírali vzorky především od lidí z okolí posledního potvrzeného případu v kraji, kterým je žena z Litoměřic. Ta se před týdnem vrátila z lyžování v Itálii.

V karanténě nařízené ministerstvem zdravotnictví jsou lidé, kteří se vrátili z Itálie po půlnoci z pátku na sobotu. V Ústeckém kraji se to týká hlavně obyvatel Teplicka, kde skončily jarní prázdniny.

Počet potvrzených případů z regionu stoupnul na 11, jeden muž je už týden hospitalizován v Praze, čtyři lidé leží na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice a tři jsou v domácí izolaci.

Fakultní nemocnice Brno dneškem počínaje dělá testy na koronavirus. Dosud musela odebrané vzorky posílat do Ostravy. Vlastními testy se zkrátí čas pro výsledek.

Fakultní nemocnice Brno od pátku vyjíždí ve spolupráci s hygieniky a záchrannou službou k pacientům podezřelým na koronavirus přímo domů, služba je dostupná od 7:00 do 19:00. Cílem je zamezit těmto lidem, aby chodili do nemocnice, kde by mohli nákazou ohrozit pacienty se slabší imunitou nebo před operací.

Od úterý bude mít vyčleněný tým pro vyšetření podezřelých pacientů v domácím prostředí také znojemská nemocnice, která má vlastní infekční oddělení a je spádová až pro 180.000 lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Brno Ústecký kraj lékaři