Nové případy? Koronavirus Covid-19 diagnostikovali lékaři u 32 lidí v Česku!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

9. března 2020 11:08

V Česku po víkendu zůstává 32 nakažených koronavirem, novinářům to před jednáním Bezpečnostní rady státu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V karanténě je zatím zhruba 1100 lidí.

Nakažených novým typem koronaviru v Česku během víkendu přibylo o víc než polovinu, z neděle na dnešek počet nenarostl. V neděli bylo vyšetřeno 141 lidí, od začátku testování 928 osob, uvedl Vojtěch na twitteru. Podle něj je důležité, že se vir nerozšiřuje nekontrolovaně.

Přišla souhrnná čísla za celou ČR o počtu vyšetření na koronavirus. Za neděli jsme vyšetřili 141 pacientů, celkem od začátku šíření této nákazy 928 osob. Stále platí, že se koronavirus potvrdil u 32 pacientů.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 9, 2020

"Zatím se nám daří držet pod kontrolou, nevytvářejí se nová ohniska. Z většiny jde o kontakty již nakažených pacientů, co je dobrá zpráva," uvedl. V řádu jednotek podle něj bude nemocných přibývat. "Vyšetřujeme kontakty pacientů a vidíme, že nákaza se takto šíří," uvedl.

První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily v neděli 1. března. Během soboty přibylo sedm nových pacientů, v neděli šest. Celkem 27 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, tři se od nich nakazili. Zbylých pět případů má vazbu na americký Boston. Průběh nemoci je podle dostupných údajů u všech nakažených mírný, někteří jsou zcela bez obtíží.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví nemoci