Jan Pirk uklidňuje Čechy: Koronavirus Covid-19 je jako...!

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., významný český kardiochirurg, přednosta kardiocentra IKEMu.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. března 2020 15:40 | Aktualizováno: 9. března 2020 22:40

Koronavirem je v Česku nakaženo už 28 lidí, u žádného z nich však nemoc nemá těžký průběh. Spoluobčany se pokusil uklidnit také kardiochirurg Jan Pirk. Novou chorobu přirovnal k běžné chřipce.

Přední český lékař Jan Pirk tento týden operoval srdce písničkáře Františka Nedvěda, vyjádřil se ovšem i k šířící se koronavirové nákazy, v Česku je k dnešnímu dni potvrzeno 28 případů. On sám patří do rizikové skupiny, v dubnu oslaví 72. narozeniny. Má z nové nemoci strach?

„Já jsem senior, ale koronaviru se nebojím. Před lety jsem prodělal opravdu těžkou chřipku, tak blbě mi v životě nebylo, a od té doby se nechávám očkovat,“ svěřil se v rozhovoru pro Reflex.

Nákazu koronavirem přirovnal k jiné nemoci, kterou všichni dobře známe. „Je to v podstatě nový druh chřipky a na chřipku u nás ročně umřou desítky lidí. Jsou to lidé většinou staří a nemocní a ta chřipka je vlastně jen dorazí,“ konstatuje profesor. 

„A u toho koronaviru je to podobné, ten průběh se zdá zatím velice mírný a po prodělání nemoci koronavirem si lidi vytvoří účinné protilátky,“ ujistil Pirk strachující se spoluobčany. 

Témata: Jan Pirk Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)