Koronavirus: Školy na Praze 6 procházejí dezinfekcí

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

8. března 2020 7:55

Mateřské a základní školy spadající pod městskou část Praha 6 se dnes a v neděli preventivně dezinfikují. Děje se tak na popud radnice, která tím chce zamezit šíření nového typu koronaviru. Mezi nakaženými jsou totiž rodiče dětí navštěvujících MŠ Terronská, ZŠ Emy Destinnové, ZŠ Antonína Čermáka a Gymnázium Nad Alejí v šesté městské části. Radnice zároveň vyzvala všechny rodiče, aby nechali příští týden děti doma. Některé školy tento apel podporují na svých webech, v jiných je plánována běžná výuka.

"Můžeme dezinfikovat jen školy, jejíchž jsme zřizovatelem. U dalších to nemůžeme nařídit, ale pouze doporučit," uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Pod radnici spadá 15 základních škol a 33 školek.

Dezinfekci podle informací na svém webu o víkendu provede také Gymnázium nad Alejí. "Podezření na nákazu koronavirem se nepotvrdilo. Dle vyjádření protiepidemického oddělení Hygienické stanice pro Prahu 6 je naše škola neriziková. Výuka od pondělí 9. 3. 2020 tedy pokračuje normálně," napsala škola. Ve dnech výuky se bude škola častěji uklízet.

ZŠ Emy Destinnové zase upozorňuje, že v příštím týdnu bude s žáky opakovat probrané učivo. Nepřítomné děti by podle vedení školy měly sledovat elektronickou žákovskou, kam jim mohou učitelé zaslat úkoly.

Nákaza se nepotvrdila ani u dvou žáků ZŠ a MŠ Antonína Čermáka. Škola byla minulý týden v preventivní karanténě. Podle sdělení ředitele školy Petra Karvánka na webu byla škola kompletně sanována už ve čtvrtek.

Na doporučení Rady městské části školy zrušily plánované akce jako dny otevřených dveří nebo exkurze mimo školu. Kvůli šíření koronaviru zasedl minulý týden krizový štáb Prahy 6, který se zabýval především fungováním škol. Z jednání ale také vyplynulo, že ČVUT dodá radnici 100 litrů dezinfekčního gelu vlastní výroby pro sociální pracovníky.

V České republice se doposud nákaza potvrdila u 19 lidí, testováno jich bylo 594.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha Školství