Komentátoři nešetří kritikou! Vymýšlel si Zeman při debatě?

Miloš Zeman, prezident České republiky

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

22. ledna 2018 9:45

Miloš Zeman absolvoval v neděli večer na TV Nova první debatu před druhým kolem prezidentských voleb. Jelikož se Jiří Drahoš odmítl televizního duelu zúčastnit, tak televize odvysílala hodinový rozhovor se současnou hlavou státu. Politici a komentátoři na sociálních sítích si všimli zejména toho, že mu moderátor Rey Koranteng skoro vůbec neoponoval.

Podle komentátorů a některých politiků pronesl Miloš Zeman ve svém vystoupení několik nepřesných výroků. Leckteří komentátoři označují jeho tvrzení za lživá. Na sociální síti Twitter se k projevu prezidenta Zemana vyjádřil například europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, jenž patří mezi, kteří jsou přesvědčení, že si hlava státu během rozhovoru vymýšlela. 

Pan prezident #Zeman si opět na #Nova celou dobu vymýšlel, že jsem několikrát přemýšlel, že to vypnu. Bohužel pro mě obrovské zklamání. Potvrzuje se, že dlouhodobě nerozlišuje mezi lží a pravdou. @DemagogCZ #DrahosNaHrad #zemanzhradu pic.twitter.com/Ik8sbRgn0C

— Tomáš Zdechovský (@TomZdechovsky) 21. ledna 2018

Publicista, komentátor a 1. zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se k tvrzení, že si prezident hraje s fakty, přidává.  

Zeman na Nově lživě tvrdí, že by "nikdy nepodepsal Dublin IV".Realita: Právní formou jde o nařízení, takže v tom prezident nemá žádnou roli. Po případném rozhodnutí Rady EU se to převede rovnou do českého právního systému.Zeman lživě vytváří dojem, že s tím něco může dělat.

— Jakub Janda (@_JakubJanda) 21. ledna 2018

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk si během televizního rozhovoru všiml, že prezident Zeman divákům slíbil, že, pokud by byl opět zvolen, už by se nechoval tak "nafoukaně", jak sám prezidentský kandidát pronesl. 

Zeman na Nově jede model: "Já už budu hodnej." Znáte to úsloví o starým psu, že jo.

— Petr Honzejk (@PetrHonzejk) 21. ledna 2018

Přidal se i politický komentátor deníku Právo Alexander Mitrofanov, jenž podotkl, že Zeman neměl v rozhovoru žádnou oponenturu. 

Zeman na Nově: standardní výkon, mnoho nepřesností, maska státníka. S takovým moderátorem to šlo snadno. Kdo mu věřil dříve, uvěří i teď.

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) 21. ledna 2018

Debatu zaznamenali také Slováci, kteří si všimli, že Miloš Zeman během rozhovoru připomněl, že se za svá slova o Alexandru Dubčekovi omlouvat nebude. Slovenský, zpravodajský internetový server Aktuality.sk tweetem odkázal na článek, který popisuje Zemanovo opětovné kopnutí do Dubčeka.

Zeman si opäť kopol do Dubčeka. Pritvrdil https://t.co/fJ7zPgVbHK pic.twitter.com/NP3AGjQHUH

— Aktuality (@Aktualitysk) 22. ledna 2018

Slovenské médium naráželo na prohlášení prezidenta České republiky při slavnostním večeru na Pražském hradě, který se konal 9. ledna při příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku České republiky. Při projevu narážel na Alexandra Dubčeka, jenž se po okupaci Československa v roce 1968 podle Zemana "podělal hrůzou".

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018