Koronavirus na Praze 6: Další školy posílaly děti domů!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

6. března 2020 16:45

Mezi už oznámenými případy nakažených novým typem koronaviru jsou rodiče z Prahy 6. Třídy jejich dětí ze ZŠ Emy Destinnové a Gymnázia Nad Alejí byly dnes poslány domů, stejně jako celá mateřská škola Terronská. Rozhodl o tom krizový štáb Prahy 6, který dnes ráno zasedal. Městská část o tom informovala na facebooku. Podobně už ve středu poslala děti dvou tříd domů ZŠ Antonína Čermáka ve stejné městské části. U dětí se zatím nákaza nepotvrdila.

"Děti z těchto tříd už odcházejí domů, ačkoliv výskyt u jejich spolužáků není potvrzen. Jde o preventivní opatření. Další postup dle pokynů pražské hygienické stanice," uvedla Praha 6. Znovu se její krizový štáb sejde dnes v 16:00. O víkendu chce městská část nechat preventivně dezinfikovat všechny školy a školky. "Zároveň žádáme ty, kteří se vracejí či vrátili z nejvíc postižených oblastí, aby zůstali doma," píše městská část dále na facebooku.

U jednoho z rodičů potvrdila nákazu soukromá laboratoř, dnes odpoledne by měly být známé oficiální výsledky. Už dříve se nechala testovat v soukromé laboratoři také další žena z Prahy 6, nakažený je i její partner. Její děti navštěvují ve stejné městské části ZŠ Antonína Čermáka, testy u nich nákazu nepotvrdily. Škola na čtvrtek vyhlásila ředitelské volno, od pátku se opět běžně učí.

Žena a její partner, se stejně jako další nakažený, lékař z Prahy, vrátili z Passo Tonale v regionu Trentino (Tridentsko), které úřady původně nepovažovaly za rizikové. Proto krajští hygienici nejprve nepřistoupili k jejich testování. Žena si sama zaplatila test v soukromé laboratoři. Lékař ale dva dny ordinoval. Hygienici teď kontaktují jeho pacienty, se kterými přišel do styku.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) novinářům ve Sněmovně řekl, že jeho resort má pro školy aktuálně pouze roli informačního kanálu. Zařízení se mají řídit především informacemi a pokyny od příslušných orgánů, tedy krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví. "Jsou to klíčové pokyny těch, kdo se tím zabývají minutu po minutě a mají aktuální informace o vývoji v konkrétním regionu," uvedl. Ministerstvo je podle něj s resortem zdravotnictví v kontaktu.

V Česku je 12 oficiálně potvrzených pozitivních případů, jeden další ze soukromé laboratoře se ještě musí potvrdit. Pět případů je spojeno s rodinami z Děčína, které byly společně lyžovat ve středisku Auronzo di Cadore v regionu Veneto (Benátsko). V pražské Nemocnici Na Bulovce jsou izolováni také tři cizinci - studentky z USA a Ekvádoru, které studují v Miláně, a muž z Itálie. Dalším nakaženým je pedagog z České zemědělské univerzity.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha Školství