Koronavirus: Počet nakažených v Česku je dál stejný, 8 potvrzených případů!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

5. března 2020 8:03

V Česku zůstává osm potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. V ranních výsledcích se nový případ neobjevil, uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Testováno podle něj zatím bylo 407 lidí.

"Žádný další pozitivní pacient na koronavirus. Takové jsou dnešní ranní výsledky, které přišly ze všech pěti laboratoří v republice," uvedl ministr.

Během středy testy prokázaly další tři nakažené. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou nejprve testovala soukromá laboratoř. Všech osm nakažených pobývalo na severu Itálie, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Hospitalizovaní jsou v pražské Nemocnici na Bulovce a ústecké Masarykově nemocnici.

Žádný další pozitivní pacient na koronavirus. Takové jsou dnešní ranní výsledky, které přišly ze všech 5 laboratoří v republice. Celkem bylo na koronavirus otestováno 407 osob a stále platí, že z toho 8 bylo pozitivních.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 5, 2020

První tři případy byly v Česku oznámeny v neděli. Šlo o americkou studentku z Milána, profesora, který se účastnil odborné konference v Udine, a muže z Děčína, který byl s rodinou na lyžích v Benátsku. V pondělí byla nákaza potvrzena u ženy, která byla na dovolené ve stejném hotelu jako muž z Děčína. V úterý mezi potvrzené případy přibyla studentka z Ekvádoru, která v ČR cestovala společně s americkou studentkou.

Nejvíce zasažená Čína, odkud se virus začal v prosinci šířit, dosud eviduje 80.409 případů infekce a 3012 obětí. Dosavadní bilance koronaviru v Jižní Koreji činí 5766 případů a 35 obětí. V Itálii nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehlo podle středečních údajů 107 lidí a více než 3000 se jich virem nakazilo.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví nemoci