Počet mrtvých stoupá! Inferno v pražském hotelu zabilo čtyři lidi!

Požár hotelu Eurostars David v Praze

Autor: ČTK, stars24.cz

21. ledna 2018 13:47

Sobotní požár hotelu v centru Prahy má už čtyři oběti. Dva mladí cizinci - jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka - zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Mezi zraněnými jsou Nizozemci, Turek a Francouz.

Záchranáři v sobotu večer našli bez známek života dvě osoby, dalších devět lidí se zranilo, z toho pět lidí se vážně a čtyři z nich museli lékaři oživovat. Sanitky rozvezly čtyři zraněné do Všeobecné fakultní nemocnice, další do Ústřední vojenské nemocnice, Motola a vinohradské nemocnice. Některé lehce zraněné už lékaři propustili. Jeden člověk, kterého záchranáři museli po požáru resuscitovat, zůstává hospitalizovaný ve vinohradské nemocnici, dalšího si nechali na pozorování v Ústřední vojenské nemocnici.

Jedna žena zemřela ještě během sobotního večera, druhá dnes ráno. Příčinou úmrtí je udušení kouřem. "Na místě během sobotního požáru zemřel muž ze Spolkové republiky Německo ročník narození 1996 a žena z Jižní Koreje ročník narození 1997. Mezi zraněnými, kteří zůstávají v nemocnici, jsou tři občané Nizozemí, z nichž dva jsou muži ročník narození 1963 a 1935, a žena ročník 1939. Dalším zraněným je muž u Turecka ročník narození 1979 a muž z Francie 1984," informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že Francouz byl již z nemocnice večer propuštěn.

V hotelu byla ubytována více než stovka hostů, hasiči v době požáru evakuovali 34 osob, některé zachraňovali i z okenních říms pětipatrové budovy. Všechny ubytované kontaktovala během večera a noci cizinecká policie, která je bude postupně vyslýchat. Cizinci našli náhradní ubytování ve třech jiných hotelech v hlavním městě.

I když hosté mají v hotelových pokojích své osobní věci i cestovní doklady, policisté je z bezpečnostních důvodů zatím nemohou do hotelu pustit. "V případě, že turisté potřebují odcestovat zpět do svých domovů, ať se o pomoc s vyřízením náhradních dokladů obrací na své zastupitelské úřady," dodal Daněk.

"Místo události převzali kriminalisté, jejichž úkolem bude zjistit, proč začalo hořet," uvedla na twitteru policie.

Podle prvních informací začala hořet klimatizace v přízemí hotelu. Požár byl nahlášen v 18:03, první jednotka dorazila v 18:06. Postupně se sjelo na Nové Město 17 jednotek profesionálních jednotek, chemici z Petřin, jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a šest jednotek dobrovolných hasičů; zbylí dobrovolní hasiči měli pohotovost. "Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace," popsal zásah mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Oheň hasiči lokalizovali ve 21:01. "Ve 22:26 poslední přítomná jednotka provedla závěrečné rozebírací práce a hledání skrytých ohnisek," dodal mluvčí hasičů.

S policisty jsou v kontaktu také majitelé hotelu, který patří španělskému hotelovému řetězci Hotusa. "Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným," řekl novinářům právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk. Hotel měl podle něj předpisy požární bezpečnosti v pořádku a čeká na závěry vyšetřovatelů o příčinách požáru. Za předčasné považuje úvahy o tom, jaké škody hotelu vznikly a jak budou vypadat oprava poškozené budovy.

Témata: požár hotelu Eurostars David v Praze (20. ledna 2018) požár Praha