KORONAVIRUS v Česku: Omezení letů, ČVUT ruší výuku, Hamáček chce nouzový stav!

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. března 2020 12:33 | Aktualizováno: 2. března 2020 15:04

Vláda zastaví kvůli šíření nového typu koronaviru lety z Jižní Koreje a plánuje omezení letů z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude bez přítomnosti diváků. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doporučí vládě, aby zvážila vyhlášení nouzového stavu. Některé pražské vysoké školy zrušily výuku kvůli kontaktům s pedagogem nakaženým nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

V Česku jsou zatím tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Lidé s nákazou jsou v pražské Nemocnici Na Bulovce, všichni přijeli z Itálie. Dnes jsou bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel, další kontrolní testy jim odborníci udělají do konce týdne, uvedla mluvčí nemocnice Simona Krautová. Ukázalo se také, že jedna z nakažených, Američanka studující v Míláně, byla v noci na sobotu v Brně. Dva lidé jsou kvůli tomu v karanténě, příznaky nemají. Odpoledne se tím bude zabývat bezpečnostní rada Jihomoravského kraje.

Lékaři zároveň čekají na výsledky testů Íránky, která přicestovala a má příznaky nemoci, řekl při příchodu na jednání BRS náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že do 13:00 by měly být známy výsledky dalších 20 testů na nákazu novým typem koronaviru.

Při vyhlášení nouzového stavu by vláda mohla regulovat dodávky ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu, zakazovat akce s velkým počtem lidí a uložit lidem vracejícím se z rizikových regionů kontaktovat lékaře či hygienickou stanici. Třeba výrobci ochranných a zdravotnických prostředků by podle Hamáčka museli přednostně zásobovat integrovaný záchranný systém, státní hmotné rezervy a poskytovatele zdravotní péče.

U Jižní Koreje lze lety zastavit bez jednání s Evropskou komisí (EK), spojení by se mělo přerušit v úterý. České aerolinie přerušily svou linku do Soulu ve čtvrtek. Další linka z Prahy do Soulu od Korean Air dosud fungovala beze změn. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny, odkud se koronavirus začal v prosinci šířit.

O přerušení letů ze severu Itálie, která registruje z evropských zemí nejvíce nakažených i úmrtí na následky koronaviru, jedná vláda s EK. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) lze využít výjimku pro evropské dopravce na pozastavení letů v případě "nepředvídatelných okolností" na dva týdny. Pravidla počítají s oznamovací podmínkou, ministerstvo už v této věci komunikuje.

Na biatlonové závody ve Vysočina Areně se od čtvrtka do neděle chystaly desetitisíce fanoušků. Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD) rozhodnutí BRS uvítal, může ale podle něj způsobit zmatky, protože lze předpokládat, že část lidí stejně přijede. Ve středu bude BRS jednat o osudu dalších nejen sportovních akcí s větším počtem diváků. Například Francie kvůli šíření koronaviru dočasně zakázala veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí.

Kvůli nákaze svého pedagoga nemocí COVID-19 zrušila dnes a v úterý výuku Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze. Ve 13:00 chystá tiskovou konferenci s detaily k opatřením proti šíření nemoci. Samostudium a práci z domova pro dnešní den vyhlásil děkan Fakulty strojní Českého vysokého učení technického Michael Valášek. Důvodem je to, že kolega nakaženého pedagoga ze ZČU byl ve čtvrtek na fakultě a nyní je v karanténě.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Jan Hamáček