Panika v Česku: Koronavirus děsí veřejnost. Oprávněně nebo zbytečně?

Česká republika

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. března 2020 11:04

Premiér Andrej Babiš (ANO) nabádá veřejnost ke klidu. K panice podle něj není žádný důvod, stejně jako neexistuje ani důvod skupovat ochranné roušky a potraviny.

Premiér na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že stát je schopen reagovat. "Není žádný důvod k panice, není důvod. Jsme připraveni," zdůraznil. "Potraviny v obchodech určitě nedojdou," ujišťoval.

V pondělí se bude situací opět zabývat Bezpečnostní rada státu. Nový typ koronaviru už v Evropě zasáhl více než 20 zemí a zabil nejméně 19 lidí, z toho 17 v Itálii. Po celém světě se virem, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo už téměř 84.000 lidí ve více než 50 zemích.

Babiš také uvedl, že kvůli koronaviru je třeba zvážit pořádání Světového poháru v biatlonu. Plánovaný je na druhou polovinu týdne v Novém Městě na Moravě. Čas na rozhodnutí je podle něj do středečního dopoledne. Už se na něj prodaly vstupenky za 22 milionů korun.

Obavy z koronaviru se odrážejí i na nižším zájmu o letenky. Například prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu meziročně snížily až o 70 procent. Zájem klesá i u dalších destinací v Evropě a Asii.

Asociace hotelů upozorňuje na to, že pokud by se snížila spotřeba turistů z Číny, Jižní Koreje a Itálie o polovinu, znamenalo by to pro ČR pokles příjmů o 7,4 miliardy korun. Zároveň by mohlo ubýt 8000 pracovních míst.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika