Koronavirus: Země hlásí další nakažené. V Česku stovky lidí v karanténě!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. února 2020 9:47

V pevninské Číně vzrostl v pátek počet případů nákazy novým koronavirem o 427, infikovaných už je 79.251. Dalších 47 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2835 obětí.

Páteční nárůst případů je o stovku vyšší, než byl ve čtvrtek, kdy čínské úřady registrovaly 327 nově nakažených. To byla nejnižší bilance od ledna.

Naprostá většina infikovaných i mrtvých je nadále z provincie Chu-pej, odkud se choroba začala původně šířit. Jen čtyři nové případy nákazy a dvě oběti jsou z jiných čínských provincií.

Ve světě se od prosince nakazilo téměř 84.000 lidí ve více než 50 státech, první případy oznámily nově Litva, Mexika či Island. Téměř 37.000 nakažených se už zotavilo a na 2880 zemřelo. Kvůli této epidemii se ruší velké akce, dnes bylo oznámeno například zrušení berlínského veletrhu cestovního ruchu ITB či ženevského autosalonu.

V Česku je domácí karanténě, kterou nařídily krajské hygienické stanice kvůli obavám z nového typu koronaviru, je k dnešnímu dni 307 lidí. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pobývali v rizikových oblastech severní Itálie, ale jsou bez příznaků nemoci.

Pokud by se u nich objevila horečka nad 38 stupňů Celsia, dušnost nebo kašel, byli by testováni. Řekl to na tiskové konferenci. Vpodvečer na twitteru upřesnil, že v Česku bylo dosud testováno 170 lidí a všechny výsledky byly negativní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)