Budou roušky proti koronaviru stačit? Babiš zaúkoloval nemocnice!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: stars24.cz, ČTK

26. února 2020 13:41 | Aktualizováno: 26. února 2020 23:23

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uložil nemocnicím, aby se kvůli nebezpečí koronaviru předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu. To představuje 1,5 milionu kusů. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě firmy Batist Medical v Červeném Kostelci na Náchodsku.

Firma patří mezi největší dodavatele roušek v zemi a chystá zvýšení dodávek roušek o 50 procent asi na 1,5 milionu měsíčně. Příští týden spustí novou linku, na níž lze vyrábět i silnější roušky s nanovlákny.

Poptávka po rouškách je veliká. Ministr zdravotnictví uložil nemocnicím, aby se předzásobily a objednaly si roušky na čtyři měsíce dopředu," řekl Babiš. Uvedl, že vyzval českou lékárnickou komoru k tomu, aby se i lékárny zásobily, a to nejen rouškami, ale i respirátory, které jsou v ochraně před koronavirem skurečně účinné. Výrobci, nemocnice a lékárny také podle premiéra spolupracují v tom smyslu, aby situace nezneužili překupníci.

Česká republika zatím výskyt koronaviru nezaznamenala. "Není důvod, aby vznikla panika a všichni jsme na sobě měli roušky nebo respirátory," řekl Babiš.

Témata: Zdravotnické roušky Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)