O roušky proti koronaviru znovu roste zájem! Může za to šíření nemoci v Evropě!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

25. února 2020 14:45

Rozšíření nového typu koronaviru v Itálii dnes obnovil zájem Čechů o roušky a antibakteriální gely na ruce. ČTK to řekla lékárnice a odborná konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová. Koronavirus se v pěti regionech na severu Itálie začal šířit na konci minulého týdne, v zemi už na onemocnění zemřelo šest lidí. České ministerstvo zahraničí varovalo české občany před cestami do některých italských regionů.

Zvýšený zájem o ochranné pomůcky a léky zaznamenaly české lékárny poprvé na konci ledna, kdy se choroba ve větším rozšířila v Číně. Ústní roušky byly na řadě míst vyprodané. Podle Lánové poté poptávka klesla, dnes se ale po zprávách z Itálie situace změnila.

"Opět pociťujeme zvýšený zájem o roušky a gely, zboží je momentálně v lékárnách k dispozici. Musím ale upozornit, že klasické ústní roušky nechrání před onemocněním. Jsou určeny nemocným, aby nemoc nepřenášeli. Jako ochranu je třeba zvolit respirátory proti virům, které jsou založené na bázi filtru a slouží k tomu, aby zabránily průniku mikroorganismů zvenku dovnitř," uvedla lékárnice.

Nadprůměrnou poptávku po rouškách stále zaznamenává také síť lékáren Dr.Max, prvotní zájem z konce ledna už ale podle ní kulminoval. "Chirurgické ústenky by měly už být všude, respirační roušky ještě někde nejsou, ale je to lokálně různé," řekl dnes ČTK mluvčí Dr.Max Michal Petrov.

"Ano, zájem je vyšší, například v kategorii zdravotních potřeb vzrostl obrat i u nás na internetové lékárně od počátku roku meziročně o 55 procent. Zájem je o roušky, dezinfekční, respektive antibakteriální gely, teploměry a respirátory," potvrdil výkonný ředitel internetové lékárny Lékárna.cz Karel Klodner.

Epidemie koronaviru propukla v Číně, Itálie je nejvíc zasaženou evropskou zemí. V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, se obětí nového koronaviru dosud stalo asi 2600 lidí a nakazilo se přes 77.000 osob. Většina z těchto údajů připadá na provincii Chu-pej, která je ohniskem nákazy.

Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Martin Mátl dnes ČTK řekl, že asociace nemá informace o problémech v dodávkách léčiv do ČR v souvislosti s onemocněním COVID-19, které koronavirus způsobuje.

"Čína není z globálního pohledu ani tak důležitá z hlediska výroby konečných lékových forem, ale hraje klíčovou roli z hlediska výroby vstupních surovin, meziproduktů a případně účinných látek, které používají výrobci po celém světě. To znamená, že problémy mohou zasáhnout i léky, které se nevyrábí přímo v Číně. Také je možné očekávat, že kvůli omezení dodávek vstupních surovin vzroste jejich cena, která se poté promítne do výrobních nákladů," dodal.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci Lékárny viry a bakterie