Andrej Babiš by neměl lhát! Neziskovka u soudu udeřila!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: stars24.cz, ČTK

11. února 2020 14:31

Ředitel české pobočky neziskové organizace Transparency International (TI) David Ondráčka dnes u soudu uvedl, že premiér nemá lhát, obzvlášť ne účelově. Vysvětlil tak, proč organizace podala žalobu na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), který TI v médiích opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle premiérova právníka není podstatou sporu to, jestli byly Babišovy výroky pravdivé, ale to, jestli měl Babiš právo vyjádřit svůj názor. Soud rozhodne příští pátek.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova údajného střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. Žalobou na ochranu dobré pověsti se po Babišovi dožaduje omluvy a také toho, aby se výroků o zkorumpovanosti napříště zdržel.

Středočeský krajský soud začal žalobu projednávat v lednu, dnes pokračoval v provádění důkazů a vyslechl si závěrečné návrhy obou stran sporu. Babiš k soudnímu jednání opět nedorazil, jeho právník Jiří Urbánek ho omluvil.

Urbánek před soudcem znovu argumentoval tím, že premiér v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována - od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. "Ze subjektivního pohledu žalovaného (Babiše) se jedná o vztah až korupční, který je nezdravý a který ovlivňuje nestrannost a nezávislost žalobkyně (TI)," uvedl.

Advokát upozornil i na to, že TI vůči Babišovi rovněž užívá ostrou rétoriku. Připomněl označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce. "Žalobkyně (TI) překročila určitou hranici a pohybuje se v politickém prostoru, kde je používání takto ostré kritiky přípustné," řekl.

Organizace se proti zpochybňování způsobu svého financování už dříve ohradila s tím, že finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách.

"Podstata sporu je jednoduchá. Pan Babiš nás v momentě, kdy Transparency International učinila právní kroky k řešení jeho obřího střetu zájmů, začal napadat. V první chvíli působil zmateně jako obvykle, pak mu ale marketéři poradili tři věty, které stále opakuje. Ty věty jsou lživé," prohlásil nyní u soudu Ondráčka.

"Skoro ve všech zemích, kde působíme, jsme zvyklí na to, že nás politici napadají. Občas ale kritika přesáhne přijatelnou míru, což se v tomto případě stalo, a proto jsme podali žalobu. Myslím si, že premiér nemá lhát. Zejména v situaci, kdy je jasné, že je to z jeho strany účelová lež," doplnil.

Z výroční zprávy TI za rok 2018 vyplývá, že náklady organizace činily 9,96 milionu korun, příjmy v podobě dotací, grantů či darů 10,22 milionu. Nejvíc peněz, téměř tři miliony, TI na projekty získala od ministerstva zahraničí, další peníze poskytly například resorty vnitra a práce a sociálních věcí. Mezi zdroji jsou také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo International Visegrad Fund. Z darů získala TI zhruba dva miliony, polovinu od členů klubu TI a polovinu od dalších individuálních či firemních dárců.

Témata: Andrej Babiš transparency international soudy