Nabijte si dobře elektromobily! Možná je dva dny nenabijete!

Ilustrační foto 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

9. února 2020 15:00

Elektromobilů v Česku pomalu přibývá, pro jejich řidiče ale nastanou krušné chvíle. Do Česka totiž dorazí orkán Sabine s extrémně silným větrem, který může způsobit výpadky proudu prakticky po celé republice.

V Česku neustále přibývá počet aut na elektrický pohon. V lednu se meziročně zvýšil o 117 procent na 1268 vozů. Elektrická auta měla na trhu téměř sedmiprocentní podíl. Počet prodaných elektromobilů vzrostl meziročně téměř sedmkrát na 384 aut a počet prodaných hybridů se zvýšil o 72 procent na 884 vozů.

Lidé, kteří vlastní elektromobily, by si měli v těchto dnech dát pozor, aby nepodcenili přípravu. V Česku totiž udeří orkán Sabine, v pondělí bude vítr extrémně silný. Tím pádem hrozí výpadky dodávek elektrické energie. Vyplatí se tedy zapojit auta do zásuvek a nabít „plnou nádrž“.

Jak vás stars24.cz informoval, ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček už vyzval lidí, aby „zajistili mrazáky, ledničky, nabili si přenosné počítače či mobilní telefony“. Jde o prevenci pro případ, že vítr pokácí stromy nebo poškodí rozvody. 

„Potenciálni problémy budeme řešit spolu s premiérem. Nic nepodceňujeme a budeme průběžně informovat veřejnost,“ ujistil Čechy vicepremiér. 

Témata: elektromobily auto orkán Sabine (únor 2020) doprava