Do babyboxu v Opavě někdo odložil chlapečka. Dostal jméno Emil!

BabyBox

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. února 2020 21:59

Do babyboxu ve Slezské nemocnici v Opavě dnes ve 20:17 někdo odložil chlapečka. Je to 202. dítě, které bylo v Česku do tohoto zařízení odloženo. V letošním roce jde o třetí případ. ČTK to dnes sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V opavském babyboxu se jedná o páté odložené dítě.

Podle sestry z novorozeneckého oddělení byl novorozený chlapec oblečený a na první pohled v pořádku, uvedl Hess. "Na fotografii vidím jenom uzel šedofialové látky, ale v jednom místě z něj vykukuje bílá čepička," popsal. Doplnil, že chlapec dostal jméno Emil po jeho celoživotním příteli, členovi spolku Babybox Emilu Machálkovi, který dnes náhle zemřel.

V Česku funguje 76 babyboxů. První byl instalovaný v roce 2005. Jde v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata: BabyBox s