Chřipkové prázdniny: Kde děti nemusí do školy?

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

5. února 2020 9:31

Chřipková epidemie přidělává rodičům starosti v mnoha ohledech. Nejen, že mají strach, aby se jich děti nenakazily, často také musí řešit, kdo se o jejich potomky postará. Řada škol po celé republice totiž kvůli nemoci vyhlašuje prázdniny.

V pátek oznámila hlavní hygienička Eva Gottvaldová, že je v republice celoplošná chřipková epidemie. Nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky bylo podle pátečních údajů v Česku v průměru 1865 na každých 100.000 obyvatel.

V některých krajích si už chřipka letos vyžádala první oběti. Podle posledních údajů z webu Státního zdravotního ústavu za první čtyři týdny letošního roku podlehlo chřipkové infekci 12 lidí. Hlášeno bylo celkem 57 závažných případů, kdy lidé kvůli chřipce skončili v nemocnici. Kvůli chřipkové epidemii jsou v krajích uzavírány také některé školy.

Takzvané chřipkové prázdniny měla v minulém týdnu například základní škola T. G. Masaryka v Lysé nad Labem na Nymbursku. V Plzni je od pátku zavřená 55. mateřská škola v Mandlově ulici, ode dneška 26. základní škola Plzeň-Růžovka a od úterka vyhlásila chřipkové prázdniny i Základní a mateřská škola v Plzni-Božkově, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Na Vysočině bude zase třeba od úterý do pátku zavřená malotřídní základní škola s mateřskou školou ve Škrdlovicích na Žďársku a ke stejnému opatření sáhly už minulý týden dvě školy ze Žďárska a Jihlavska.

Témata: chřipka prázdniny Školství