Koronavirus V ČESKU? 150 tisíc Čechů má VÁŽNĚJŠÍ NEMOC!

Nemocnice Motol, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. ledna 2020 13:27

Čeští lékaři už několikátý den prověřují podezření u nemocných jedinců, kteří by mohli trpět koronavirem šířícím se z Číny do celého světa. Navzdory podezřením však nikdo z testovaných pacientů zatím nebyl umístěn do karantény, není k tomu totiž důvod. Virus samotný totiž není o nic horší než nemoc, která v Česku aktuálně řádí ve velkém.

Koronavirus má na svém kontě už 4500 nakažených a přes 100 mrtvých. Epidemie budí zájem po celém světě a ani Česko není výjimkou, jak ukazují statistiky vyhledávačů.

V Googlu se vyhledávání spojené s Wu-Chanem či samotným koronavirem už téměř týden objevuje na předních pozicích, přičemž Češi nejčastěji vyhledávají, jaké má nemoc příznaky nebo jaké roušky proti ní fungují.

Paradoxně se ale za poslední týden na prvních deseti pozicích v české verzi vyhledávače ani jednou neobjevil dotaz, který by měl jakoukoliv spojitost s chřipkou. A právě ta Česko ohrožuje podstatně více, než koronavirus.

Přitom počet nakažených chřipkou prudce stoupá. Lékaři evidují podle posledních statistik z minulého týdne 1426 nemocných na 100 000 obyvatel, v Česku tedy může touto nemocí aktuálně trpět téměř 150 000 lidí.

Do poloviny ledna lékaři navíc zaznamenali 40 vážných případů chřipky, kvůli nimž skončili pacienti v nemocnicích na odděleních anesteziologicko-resuscitačních nebo na jednotkách intenzivní péče.

Z hlediska úmrtnosti je přitom situace podobná jako u koronaviru. Ten podle dosavadních statistik zabíjí zhruba 2 až 3 procenta nakažených. Úmrtnost kolem dvou procent má ale v Číně na svědomí i chřipka. A v Česku na ni už letos zemřelo osm lidí.

Témata: nemoci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) viry a bakterie lékaři nemocnice