Koronavirus způsobil v Česku ŠÍLENSTVÍ! Češi zbytečně vykoupili roušky! Jaké jsou příznaky?

Lékárna

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. ledna 2020 10:45

Sehnat lékařské roušky je v těchto dnech místy prakticky nemožné! Lékárny mají vyprodáno a někde se nedají dokonce ani objednat. Češi se zkrátka děsí čínského koronaviru a nechtějí ponechat nic náhodě. Smutnou pravdou ale je, že roušky proti němu nefungují.

Koronavirus má na kontě téměř 3000 nakažených a 80 mrtvých. Nemoc se sice v Česku neobjevila, už více než týden ale ovládá média prakticky po celém světě, což vyvolává pocit bezprostředního ohrožení.

Koronavirus také vévodí všem českým vyhledávačům a na internetu jej lidé hledají v masivním množství. Nejvíce Čechy zajímají dvě věci - jaké má nemoc příznaky a kde sehnat roušku. 

První jmenované je v těchto dnech Čechům prakticky k ničemu. Koronavirus totiž vyvolává onemocnění s příznaky chřipky, tedy horečku, kašel, problémy s dýcháním.

Stejné příznaky ale mají i chřipky, které v těchto dnech řádí po celém Česku. Pokud jste tedy v posledních dnech nepřicestovali z Číny, je téměř mizivá šance, že byste s koronavirem přišli do styku.

Je také nutno dodat, že nemoc nemá o nic větší úmrtnost, než chřipka. Pouze u některých pacientů totiž vede k rozvoji virového zápalu plic, a ten sice může vyústit až v selhání dýchání, to se zatím týká ale jen velmi malého procenta nakažených. A to zejména u lidí staršího věku.

V případě roušek je situace horší. Ty totiž pomalu ale jistě mizí z lékáren a i velké internetové e-shopy hlásí vyprodané sklady. Paradoxem ale je, že proti koronaviru roušky prakticky nepomáhají. Tedy ne ty levné papírové, které jsou v boji s nemocí k ničemu.

Televize Nova s odkazem na lékaře upozornila, že proti koronaviru zabírají pouze roušky, které jsou schopny zachytávat malé částice. Ty klasické papírové roušky bez problému propustí.

Je také nutno dodat, že účinnost roušky se snižuje s každým výdechem, a aby k něčemu byla, je potřeba ji několikrát denně vyměnit za novou. V zásadě bych jich tak lidé doma potřebovali mít v případě vypuknutí masivní epidemie desítky nebo stovky, což rozhodně není levná záležitost.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Wu-chan nemoci viry a bakterie Lékárny