Požár zasáhl Barrandov: Hoří filmové ateliéry!

Hasiči

Autor: stars24.cz, ČTK

22. ledna 2020 17:08

Na pražském Barrandově na Kříženeckého náměstí hoří v podzemí budovy, kde je uskladněn stavební materiál a kulisy. Hasiči po automobilovém žebříku zachránili pět lidí. Požár se nešíří, ale je obtížné budovu odvětrat. Na místo vyjelo šest jednotek hasičů a chemická služba. Na twitteru to uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Zásah je podle Kavky náročný, protože hoří v podzemí. Nutná je dýchací technika, proto jsou na místě chemici. "Hasíme pěti proudy C a zároveň provádíme průzkum v budově," uvedl mluvčí. Budova je podle něj před dokončením rekonstrukce. Příčina požáru pravděpodobně souvisí s rekonstrukcí, vyšetřovatel příčin požárů zkoumá místo v dýchací technice.

Stále probíhá průzkum objektu na výskyt osob a byla nasazena přetlaková ventilace. pic.twitter.com/aTwP1Bi16G

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) 22. ledna 2020

Výrazně větší požár se na pražském Barrandově odehrál v srpnu 2016. Na pozemcích sousedících s filmovými studii hořely kulisy představující historickou Paříž pro seriál Knightfall, produkční společnosti Stillking Films tehdy vznikla škoda odhadovaná až na 100 milionů korun. Shořelé dekorace byly pojištěné, firma je pro natáčení nechala postavit znovu.

V červnu 2017 hořel v areálu filmových ateliérů také sklad, způsobená škoda se vyšplhala na 800.000 korun. Objekt zapálil ze msty opilý mladík, spalo v něm v té době sedm lidí včetně nezletilé dívky. Muž se ke žhářství původně přiznal a přesně určil ohnisko požáru, později však vinu svaloval na svého bratra. Odsouzen byl na 8,5 roku vězení.

Témata: požár Hasiči barrandov