Šikana ve Škodovce: Co se dělo v legendární továrně?

Škoda Auto, a.s.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. prosince 2019 21:28 | Aktualizováno: 8. prosince 2019 21:50

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto rozdala výpovědi svým zaměstnancům, kteří podle zjištění podnikové vyšetřovací komise šikanovali své kolegy - zaměstnance agentury Manpower. Pracovníci automobilky podle týdeníku Škodovácký odborář například zavírali agenturní zaměstnance do beden nebo jim lili projímadlo do kávy.

Podle mluvčí automobilky Kamily Biddle dostalo výpověď pět zaměstnanců, jeden pracovník byl upozorněn na porušení povinností. Agentura Manpower se k věci podle své mluvčí Dany Samkové nemůže vyjadřovat.

Týdeník uvádí jako příklad šikany zavírání agenturních zaměstnanců do bedny s materiálem. "Nalákali spolupracovníka k bedně s materiálem, chytli ho za nohy i ruce a hodili ho do bedny, zavřeli nad ním víko a sedli si na něj, aby nemohl vylézt. Pak do bedny otvorem nastříkali sprej imitující exkrementy. Takto jej tam drželi dlouhé minuty," uvedl týdeník. Při útocích byli agenturní zaměstnanci zraněni, podle Škodováckého odboráře skončili v pracovní neschopnosti.

Kmenoví zaměstnanci svým agenturním kolegům například také lili projímadlo do kávy, mazali vazelínou momentové utahovačky, aby se prosmekávaly v rukou při utahování. Stejně tak mazali dveře karoserie, aby dotyčnému upadly na zem a způsobil tak škodu, napsal týdeník.

Šikanu svým vedoucím nahlásili dva agenturní zaměstnanci. Automobilka začala incidenty vyšetřovat, po 14 dnech rozdala firma obviněným zaměstnancům tento týden výpovědi. Dvěma hlavním strůjcům útoků hrozí doživotní zákaz vstupu do Škoda Auto.

"Společnost Škoda Auto důrazně odmítá takové jednání zaměstnanců, které odporuje zásadám etického kodexu. Od našich zaměstnanců vyžadujeme, aby se za všech okolností chovali v souladu s předpisy," řekla ČTK Helena Machková ze Škody Auto. Šikana je podle ní netolerovatelná a v rámci celého koncernu postihována transparentními sankcemi.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává celosvětově více než 37.000 zaměstnanců.

V České republice zaměstnávala Škoda Auto k 31. říjnu více než 33.700 lidí, dalších zhruba 3200 lidí jsou agenturní zaměstnanci, tvoří tak necelých deset procent z celkového počtu pracovníků automobilky.

Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, loni ve Škoda Auto činila 51.275 Kč. Firma spolupracuje s řadou agentur, podle kariérních stránek automobilky jich je aktuálně 11.

Podle charty agenturního zaměstnávání koncernu Volkswagen by měli mít agenturní zaměstnanci vyrovnané ohodnocení jako kmenoví zaměstnanci. Například při kolektivním vyjednávání, které skončilo letos na jaře, vyjednaly odbory stejný růst mezd u kmenových i agenturních zaměstnanců.

Témata: Škoda šikana