Zemřel docent Křivánek (†43): Oblíbený profesor náhle odešel!

Jaroslav Křivánek

Autor: stars24.cz, ČTK

5. prosince 2019 18:42 | Aktualizováno: 6. prosince 2019 22:02

Univerzita Karlova se vyrovnává s velkou ztrátou. Ve věku pouhých 43 let umřel o uplynulém víkendu mezi studenty i kolegy velice oblíbený profesor na Matematicko-fyzikální fakultě Jaroslav Křivánek.

„Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 1. prosince 2019 zemřel doc. Ing. Jaroslav Křivánek, Ph.D., vedoucí Skupiny počítačové grafiky na Katedře softwaru a výuky informatiky,“ objevilo se tento týden na stránkách zmíněné instituce.

Docent Jaroslav Křivánek na fakultě působil posledních devět let svého života a podle školy nezapomenutelně ovlivnil řadu studentů a inspiroval mnohé ze svých kolegů. Ve svém výzkumu se zabýval především Monte Carlo metodami simulace transportu světla a jejich aplikacemi v realistickém zobrazování a 3D tisku.

„Těm z nás, kteří měli příležitost s docentem Křivánkem blíže spolupracovat, zůstane navždy v paměti jeho vskutku mimořádné zaujetí pro excelenci ve výzkumu i ve výuce. Vědecké práci se věnoval doslova do posledního dechu, jeho životní dráha se navždy uzavřela, když pořizoval soubor dat pro výzkumný projekt,“ prozradili kolegové na webu školy.

Předčasným a nečekaným odchodem docenta Křivánka přišla česká informatická komunita o výjimečnou osobnost. „Prázdné místo, které po Jaroslavovi zůstane, půjde po odborné i lidské stránce jen stěží zaplnit,“ dodali přátelé. Poslední rozloučení se zesnulým se koná v pátek 6. prosince 2019 ve 12 hodin ve smuteční obřadní síni města Louny.

Témata: Jaroslav Křivánek Univerzita Karlova