Přechod na DVB-T2: Televizní revoluce začala!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

28. listopadu 2019 10:20

V Česku začalo vypínání televizního vysílání v dosavadním standardu DVB-T. Ve středu minutu před půlnocí v něm vysílače v Praze na Žižkově a na Cukráku u Prahy přestaly šířit programy České televize. ČTK to řekl ředitel strategie Českých Radiokomunikací (ČRa) Marcel Procházka.

Lidé, kteří chtějí dál přijímat pozemní televizní signál, musejí přeladit na DVB-T2. V praxi to znamená mít set top box nebo televizi umožňující příjem DVB-T2 a naladit si kanál 26 namísto dosavadního kanálu 53. Komerční stanice v Praze a okolí vypnou vysílání v DVB-T během ledna.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma rychlým mobilním sítím. Telefonní operátoři v něm budou provozovat datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet. Diváci zase získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě. Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo televizi přenášené po internetu.

Komerční stanice, jako je Prima, Nova, Barrandov a další, přestanou v dosavadním standardu DVB-T vysílat ze Žižkova k 8. lednu. Jejich vysílání z Cukráku skončí 15. ledna. Už jen v DVB-T2 začnou šířit signál v lednu i další vysílače pro Středočeský kraj a také pro Královéhradecký a Ústecký kraj. V únoru budou následovat vysílače pro Plzeňský, Karlovarský a Liberecký kraj.

Podle průzkumu ministerstva průmyslu a obchodu je na přechod připraveno zhruba 60 procent domácností. Zbytek jej bude buď řešit na poslední chvíli, nebo přechází na jiný způsob příjmu signálu. O přechodu k placené kabelové, satelitní nebo internetové službě uvažují asi dvě procenta uživatelů DVB-T, zjistil nedávný průzkum Českých Radiokomunikací.

Prodejci hlásí kvůli přechodu na DVB-T2 v porovnání s loňským rokem několikanásobné nárůsty prodejů televizí a set top boxů. Přestože většina diváků o změně vysílání ví, nechávají výměnu přístroje na poslední chvíli. Některé typy levnějších set top boxů jsou proto vyprodané. Za pořízení nových televizorů nebo set top boxů lidé v České republice zaplatí celkem téměř půl miliardy korun, vyplývá ze studie, kterou pro ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovala společnost Arthur D. Little.

Témata: televize DVB-T2 Česká televize