Výbuch na Českolipsku: Osm zraněných, dva v kritickém stavu!

Záchranná služba, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

19. listopadu 2019 15:25

Osm lidí dnes utrpělo zranění při nečekané chemické reakci při pracovní činnosti v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Na vyšetření bude muset jít i deset záchranářů kontaminovaných neznámou látkou. ČTK to dnes řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Podle starosty Hamru Milana Dvořáka unikla zřejmě do ovzduší kyselina sírová.

Hasiči evakuovali z areálu devět lidí a doporučují nevětrat, řekla ČTK krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Starosta Dvořák ČTK řekl, že havárie nastala v provozovně společnosti Purum. "Došlo k úniku oblaku pravděpodobně kyseliny sírové," dodal starosta. Vyšetřování havárie převezme policie.

"Čekáme, až se udělají veškerá bezpečnostní opatření, pak budeme zjišťovat, co se stalo," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková. Ředitel divize firmy Purum David Lhotský zatím neví, co se v jejich areálu stalo. "Teprve se to bude všechno zjišťovat a pak podáme nějaké vysvětlení," řekl ČTK. Firma v Hamru zpracovává podle svého webu zejména průmyslový odpad.

Záchranná služba měla na místě dva vrtulníky, posádka libereckého byla znečištěna neznámou látkou, a tak musel přiletět pražský. Na ARO do Liberce a do Prahy přepravili záchranáři dva zraněné v kritickém stavu. "U obou byla nutná resuscitace," uvedl Georgiev.

Jeden člověk podle něj utrpěl středně těžké a dalších pět lidí lehké zranění. "Rozvezli jsme je do okolních nemocnic," dodal. Deset záchranářů zasažených neznámou látkou bude muset jít na vyšetření. "Jsou to pro nás teď pacienti," dodal. Dekontaminovat bude podle něj třeba i dvě sanitky.

Hasiči mají na místě čtyři jednotky, zasahují v chemických oblecích. O neštěstí se dozvěděli zhruba v 10:00. Podle mluvčí hasičů nastalo při míchání nebezpečných látek v kombinaci s vodou. "Zatím nevíme, o jaké látky šlo," uvedla Hložková. Při nečekané chemické reakci vznikl i menší požár kabelů, který ale podle mluvčí hasičů uhasili. "Je to cítit. Mrak by ale neměl být silný, nicméně se doporučuje nevětrat," dodala Hložková. Na místo podle ní jede chemická laboratoř z Kamenice k odebrání vzorků.

Starosta ČTK řekl, že místní varovali rozhlasem a po obci jezdila i městská policie. "Doporučujeme lidem, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli ven," dodal Dvořák.

Témata: výbuch Chemikálie Hasiči Záchranná služba