O Zemanovi se zase píše ve světě. Čím zaujal tentokrát?

Miloš Zeman, prezident České republiky

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

8. ledna 2018 14:59

Britský bulvární deník Express se zabývá slovy českého prezidenta Miloše Zemana o tom, že by do Evropy mohlo z Afriky přijít více než 10 milionů migrantů, pokud Evropská unie nezmění svou migrační politiku.

„Zeman je známý pro svůj protiimigrační postoj," vysvětluje na úvod deník. Zmiňuje, že v rozhovoru na stanici Barrandov kritizoval Brusel za jeho postoj pro migraci. Také tvrdil, že příliv uprchlíků z muslimských zemí představuje hrozbu pro evropskou kulturu. „Pokud Evropská unie nebude mít odvahu posílit své vnější hranice, o čemž neustále hovoří, ale nedělá nic, v průběhu několika let přijde 10 milionů uprchlíků z Afriky,“ cituje Zemana deník.

Express také čtenářům předkládá Zemanova slova o tom, že kultura těchto migrantů není kompatibilní s kulturou evropskou. Deník také připomíná, že je Zeman dlouhodobým kritikem přijímání uprchlíků a že prohlásil, že by EU měla poskytnout finanční pomoc těm zemím, odkud uprchlíci přicházejí.

„V roce 2016 vyvolal pobouření, když vyzval k deportaci všech ekonomických migrantů a tvrdil, že existuje silné spojení mezi vlnou migrantů a vlnou džihádistů,“ píše britský bulvár.

Zmiňuje také, že jeho nejnovější slova se objevují v době „narůstajícího protiimigračního sentimentu v České republice, který vedl k tomu, že v říjnu minulého roku v parlamentních volbách uspěly i pravicové a euroskeptické strany.

„Česká republika není jediná, která odmítá politiku EU týkající se migrantů. Maďarsko a Polsko vyjadřují podobné námitky. Kvóty EU, které ukládají členským státům bloku přijmout určitý počet uprchlíků, je hlavním bodem sporu. Vedly k rozporu mezi východoevropskými vůdci a jejich protějšky v zemích jako Francie, Německo a Holandsko,“ zdůrazňuje Express.

„V prosinci Praha spolu s Maďarskem a Polskem odmítla po nátlaku Evropské komise povinné přesídlovací kvóty. Toto trio vzdorovitě uvedlo, že je připraveno bojovat proti Bruselu před soudem,“ vysvětluje deník.

Cituje také českého premiéra Andreje Babiše, který uvedl: „Kvóty jsou nesmysl a pouze povzbuzují popularitu extrémistických stran v Evropě."

Témata: Miloš Zeman