Prezident Zeman udělil 42 státních vyznamenání! Ocenil Jágra i Saudka!

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019) 120

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. října 2019 20:00 | Aktualizováno: 28. října 2019 21:40

Na Pražském hradě začal ceremoniál udílení nejvyšších státních vyznamenání. Prezident Miloš Zeman při něm ocení osobnosti z politické, společenské i kulturní oblasti. Sledovali jsme ŽIVĚ!

21:09 - Zeman dnes udělil nejvyšší počet vyznamenání za své působení ve funkci prezidenta republiky. Ocenil 42 osobností, loni jich bylo o jednu méně. Nejvíce státních vyznamenání udělil v roce 1998 první český prezident Václav Havel, a to téměř 90. Jeho následník Václav Klaus, který dnes od Zemana obdržel nejvyšší vyznamenání Řád bílého lva, pravidelně uděloval lehce nad 20 vyznamenání.

21:00 - Prezident Miloš Zeman udělil Medaile Za zásluhy hokejistovi Jaromíru Jágrovi, fotografovi Janu Saudkovi nebo automobilové závodnici Elišce Junkové. Vyznamenal také prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu, srbského režiséra Emira Kusturicu, starostku Sokola Hanu Moučkovou nebo podnikatele Rudolfa Ovčařího. Medaile na Pražském hradě předal i lékařům, kteří se o něj v minulosti starali.

20:55 - Medailí za hrdinství prezident Miloš Zeman vyznamenal čtyři hrdinky a hrdiny z druhé světové války, vojáka padlého v Afghánistánu a aktéra potyčky na koupališti v Dubí. Oceněni tak byli Božena Ivanová, Jarmila Halbrštátová, Karel Kněz, David Michajlak, Tomáš Procházka a Kurt Taussig. Medaile jim dnes prezident udělil při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě.

20:50 - Řádem Tomáše Garrigua Masaryka prezident ocenil evangelického faráře Jana Jelínka, který pomáhal za druhé světové války lidem na Volyni.

20:39 - Nejvyšší státní vyznamenání propůjčil také válečným veteránům Emilu Bočkovi, Josefu Ocelkovi a Jaroslavu Selnerovi. Řád bílého lva obdržel i bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster a československý generál justiční služby Bohuslav Ečer.

20:35 - Řádem bílého lva dnes prezident Miloš Zeman vyznamenal podnikatele Jana Antonína Baťu, někdejšího vídeňského starostu s československými kořeny Helmuta Zilka nebo svého předchůdce Václava Klause.

20:30 - "Karel Kryl řekl, že Česko je země závisti. A měl v mnohém pravdu. Přeju Česku, aby nebylo jen zemí nenávisti na sociálních sítích a zemí závisti, a aby bylo zemí úspěchu," dodal.

20:28 - "Oceněné jsem vybíral na základě stovek doporučení veřejnosti, ne jen na základě doporučení vlády a parlamentu," uvedl.

20:25 - Prezident zmínil Václava Havla a vtipkoval o Václavu Klausovi s tím, že ho nedožene, protože už nebude ministrem financí. 

20:19 - Zeman hovoří o osudech některých vyznamenaných. Jsou mezi nimi například Emil Boček, Jan Antonín Baťa nebo Rudolf Schuster.

20:14 - Miloš Zeman se na úvod svého projevu omluvil za to, že jej kvůli intenzivní bolesti nohou pronese v sedě.

20:12 - Stejně jako v minulých letech Zeman nepozval na Pražský hrad některé své odpůrce. Pozvánku například nedostala většina představitelů sněmovních opozičních stran, část hejtmanů nebo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

20:07 - Zeman již předem oznámil, že nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva udělí válečnému veteránu Emilu Bočkovi. Vyznamenat chce také psovoda Tomáše Procházku, který loni padl na misi v Afghánistánu. Naznačil i ocenění svého předchůdce ve funkci Václava Klause. Převzít ocenění je na pódiu připraven také například hokejista Jaromír Jágr.

20:00 - Do Vladislavského sálu bylo pozváno asi 800 hostů, nechybí zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), předsedové Parlamentu Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) nebo kardinál Dominik Duka. Mezi hosty jsou dále například předsedové KSČM Vojtěch Filip a SPD Tomio Okamura. Pozvánku dostali i velvyslanci, zástupci armády či policie nebo rodinní příslušníci oceňovaných osobností.

Témata: 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman státní vyznamenání