Změna času: V neděli budeme spát o hodinu déle!

Změna času

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

24. října 2019 10:35

V noci ze soboty na neděli se opět bude měnit čas. Znamená to, že v posteli budeme moci zůstat o hodinu déle. Už za dva roky ale tato změna s největší pravděpodobností v celé Evropské unii skončí.

K víkendu si většina z nás pospí o hodinu déle. V neděli se hodinové ručičky ve 03:00 přesunou o hodinu zpátky. Tak jako každý rok se díky tomu vrazíme z letního času na čas středoevropský.

Změna času se dotkne například některých dálkových spojů českých drah i regionálních vlaků. Pokud se tedy v noci ze soboty na neděli chystáte někam cestovat, raději si předem zjistěte, zda se vašeho spoje posun času nějak nedotkne.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Na několik let se vrátil za druhé světové války, potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979. V současnosti se čas mění na letní vždy koncem března a zpátky na středoevropský na konci října.

Povinné střídání standardního a letního času by mělo v Evropské unii skončit v roce 2021. Členské státy by měly svůj postup koordinovat, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu, což se ale zatím nepodařilo. Do dubna 2020 mají země informovat Evropskou komisi, jaký čas si vybraly. Česká vláda už dříve uvedla, že by dala přednost standardnímu středoevropskému času.

Ve světě se v mnoha zemích v minulosti letní čas zaváděl, ale i rušil. Obecně lze říci, že letní čas platí ve většině zemí Evropy, Severní Ameriky a Blízkého východu, zatímco v Asii (kromě Íránu) a Africe a ve většině států Jižní Ameriky (kromě části Brazílie, Chile a Paraguaye) neplatí. Z velkých zemí jej v roce 1992 zrušili v Číně a v roce 2014 definitivně v Rusku. V Evropě letní čas kromě Ruska neplatí ještě v Bělorusku, na Islandu a na Špicberkách.

Témata: Změna času Česká republika EU