Šelma na Jablonecku: Magistrát varuje občany, povolil její odlov!

zbraně

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

22. října 2019 8:42

Jablonecký magistrát vydal v pondělí povolení k odlovu neznámé kočkovité šelmy, která se už několik týdnů podle svědků pohybuje v lesích v oblasti Prosečského hřebenu. Podle odborníků nejde o původní druh.

Informovala o tom Jana Matěchová z kanceláře primátora. Neznámé zvíře zpozorovali poprvé 25. září, od té doby radnice varuje obyvatele, aby nevstupovali do lesa.

"Primárně budeme usilovat o to, aby šelma byla odchycena živá," řekla Martina Syručková, pracovnice oddělení krizového řízení. K odlovu jsou podle ní oprávněni myslivci, případně strážníci městské policie či příslušníci Policie ČR.

"Vydané povolení se nevztahuje na chráněnou krajinnou oblast, předpokládáme, že Agentura ochrany přírody a krajiny ČR jej vydá v nejbližší době," doplnila pracovnice oddělení životního prostředí a státní památkové péče Lucie Vavrušková.

Radnice nadále doporučuje lidem, aby byli obezřetní při pohybu ve volné přírodě, a pokud by spatřili neznámou šelmu, aby to bezodkladně oznámili na linky 156 nebo 158. "V případě, že byste našli tělo uhynulé kočkovité šelmy, o nálezu informujte policejní složky nebo oddělení krizového řízení," dodala Syručková.

Témata: Jablonec nad Nisou Zvířata zbraně