Rozloučení s KARLEM GOTTEM! Lidé mají 10 sekund, zasahuje policie!

Lidé se přicházejí poklonit Karlu Gottovi na Žofín 19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. října 2019 11:19

Počet Čechů, kteří se chtějí rozloučit s Karlem Gottem, přibývá. Lidé mají na "poslední sbohem" zhruba 10 sekund, zezadu se na ně tlačí další tisíce zájemců, kteří tvoří kilometrovou frontu. Na pozadí události dnes v Praze probíhají i policejní manévry!

Dnešní veřejné rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně se podle pražské policie, záchranné služby a magistrátu zatím i přes mimořádný zájem veřejnosti odehrává bez problémů a incidentů.

Fronta, která se od časného rána vytvořila od Slovanského ostrova přes most Legií na Janáčkovo nábřeží na druhém břehu Vltavy, postupuje rychle. Také dopravní situace v okolí zůstává klidná a centrum hlavního města bylo dopoledne vzhledem k předvíkendovému provozu relativně dobře průjezdné pro MHD i individuální dopravu.

Žofín se otevřel dnes v 08:00, rozloučení s Gottem oficiálně skončí ve 22:00, ale v případě velkého zájmu bude palác otevřen až do půlnoci. K rakvi s ostatky přicházejí stovky lidí, kteří přijeli z celé republiky i ze zahraničí. V sobotu se koná ve svatovítské katedrále smuteční mše pro pozvané hosty, v zemi bude státní smutek. Gott, nejslavnější český zpěvák uplynulých desetiletí, zemřel po těžké nemoci 1. října.

Záchranné složky i dopravní podnik jsou dnes v pohotovosti nejen kvůli pietnímu rozloučení s Gottem. Do Prahy přijely i tisícovky fanoušků na večerní fotbalový zápas Česka s Anglií o postup na mistrovství Evropy, přičemž obavy panují hlavně kvůli chování anglických rowdies.

Ekologičtí aktivisté naplánovali na dnes a sobotu několik blokád pražské dopravy. Od čtvrtka až do neděle se v ulicích metropole koná také festival světla Signal, na kterém organizátoři očekávají až 600.000 lidí.

Zhruba 25 ekologických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion už dnes v 8:30 krátce blokovalo silnici na křižovatce mezi Vršovickou ulicí a ulicemi U Slavie a Bělocerkevskou v Praze.

Plánovali sedmiminutové blokády, pohotovostní jednotka policie ale aktivisty ze silnice vytlačila a následně legitimovala. Někteří řidiči se dostali do slovního konfliktu s protestujícími. Hnutí plánuje blokády také dnes na 17:00 a na sobotu.

Témata: Karel Gott