Karel Gott (†80) a poslední sbohem: CO ČESKO V PÁTEK ČEKÁ?!

Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze. 24

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. října 2019 17:01

O víkendu bude celé Česko truchlit. Naposledy se rozloučíme s legendárním Karlem Gottem. Fanoušci mu mohou dát poslední sbohem v pátek v paláci Žofín v Praze, na sobotu je pak vyhlášen den státního smutku. Pohřeb proběhne s mimořádnými poctami v katedrále sv. Víta, kde za něj zádušní mši odslouží kardinál Dominik Duka.

Rozloučení s sebou přináší nemalé komplikace v dopravě v Praze. Nábřeží ze strany u Národního divadla bude pro auta a tramvaje uzavřené. Lidé, kteří se vydají na Slovanský ostrov, aby se naposled uklonili legendárnímu zpěvákovi, budou svedeni do hada, který se podle organizátorů potáhne ve čtyřstupu až ze Zborovské ulice v Praze 5, tvrdí deník Právo.

Fronta, která se potáhne smíchovskou stranou až na most Legií může mít až 5,5 km. „Lidé přejdou tento most a u Národního divadla se stočí ke Slovanskému ostrovu. Přes můstek dojdou na ostrov, kde projdou skrz park. Pak vstoupí do budovy a po schodech vejdou do velkého sálu, kde bude vystavena rakev s ostatky. U ní budou věnce od Gottových dětí, které se rozloučení na Žofíně ani v chrámu sv. Víta nezúčastní,“ řekl pro deník Právo jeden z organizátorů.

Předpokládá se, že se přijede rozloučit až 300 tisíc lidí, na všechny se ale nedostane.„Tělo zesnulého přivezou v šest hodin ráno. Rakev bude vystavena na katafalku ve velkém sále, obklopena věnci, květinami, fotografiemi. První lidé budou do sálu vpuštěni v 8 hodin. Sál bude uzavřen ve 22 hodin. I kvůli následnému převozu těla nemůžeme rozloučení protahovat. Pokud lidé budou postupovat přirozeným tempem, zvládne se jich Karlu Gottovi poklonit zhruba padesát tisíc,“ řekl zdroj redakce.

„Odcházet se bude přes malý sál, kde budou k dispozici kondolenční knihy. Cesta z ostrova povede jeho zadní částí, kolem dětských hřišť na pevninu po schodech vedoucích podél Galerie Mánes,“ dodal.

Ve stejnou dobu se koná i Signal Festival, který po setmění přitáhne do ulic Prahy na světelné instalace běžně statisíc lidí. Festival sice nezhasne, ale věnuje mistrovi minutu ticha.

V pražském Edenu dojde v pátek k utkání kvalifikace mistrovství Evropy mezi Českou republikou a Anglií. Anglický policejní důstojník Mark Roberts se bojí konfliktů v ulicích Prahy. Zkoušel podniknout kroky, aby se utkání hrálo v jiný den. Jeho návrh nebyl vyslyšen. V pátek večer bude v Praze 3731 fanoušků na tribunách a dalších 2500 v centru města.

Na průběhu a zajištění bezpečnosti se všechny zainteresované složky domlouvaly při hlavní schůzce. Česká policie je připravena nasadit i anglicky mluvící protikonfliktní jednotky. Protiteroristické jednotky budu také připravené k zásahu.

Témata: Karel Gott Praha