Ohnivý Silvestr v Česku? Hasiči měli desítky výjezdů!

Hasiči

Autor: ČTK, stars24.cz

1. ledna 2018 13:24

Na Silvestra a během novoročních oslav hasiči v Česku zasahovali u 195 požárů. Na prvních šest hodin nového roku připadá 124 z nich, nejčastěji hořelo v této době v Praze, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Oheň většinou způsobila zábavní pyrotechnika. Hasičský záchranný sbor to dnes uvedl na svém webu. Průměrně čeští hasiči vyjíždějí ke 49 požárům za den.

V posledních čtyřech hodinách starého roku a prvních šesti nového hasiči zaznamenali 149 požárů. To je víc než loňských 113 výjezdů k požárům, v roce 2016 jich ale bylo 174.

Nejrušnější byly pro hasiče stejně jako v jiné roky první hodiny nového roku. V první půlhodině po půlnoci vyjížděli k 26 požárům, k 1:00 hasiči evidují 52 požárů, o hodinu později jich bylo už 99 a do 3:00 zaznamenali celkem 110 požárů.

"V případě novoročních požárů se nejčastěji jedná o požáry košů na odpadky, plastových kontejnerů, travních porostů a keřů. Od zábavní pyrotechniky může dojít také k zapálení věcí na balkonech či odstavených automobilů na parkovištích," uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Příčinou požárů byla podle hasičů ve většině případů lidská neopatrnost a zanedbání bezpečnostních předpisů při manipulaci se zábavní pyrotechnikou.

Témata: Požáry Silvestr Hasiči