Plastovým taškám odzvonilo! V obchodě už vám je zaradmo nedají!

Obchodní domy, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

1. ledna 2018 13:21

Obchodníci od dnešního dne nemohou lidem dávat zdarma k nákupu plastové tašky. Bezplatné můžou zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo či masné výrobky.

Nové pravidlo zavádí novela zákona o obalech, která má v návaznosti na předpisy Evropské unie omezit objem plastového odpadu.

Velké obchodní řetězce tašky zdarma svým zákazníkům nerozdávaly už před účinností novely. Některé z nich plastové tašky s výjimkou těch na mražené výrobky již ani nenabízejí, případně prodávají opakovaně použitelné tašky vyrobené třeba z látky. Dostat zadarmo tašku z plastu ale lidé stále mohli například při vyzvedávání zboží z internetového obchodu.

Cenu plastových tašek novela přímo nestanovuje. "Podle návrhu zákona by tedy každý prodejce stanovil cenu plastových odnosných tašek sám. Musí však po spotřebiteli požadovat minimálně náhradu pořizovacích nákladů této tašky," řekl již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zdarma zůstanou jen sáčky či tašky s tloušťkou pod 15 mikronů, jaké se používají pro pečivo nebo zeleninu. Podle Brabce připadá v Česku na jednoho člověka až 300 plastových tašek ročně a jedna taška se v přírodě rozpadá až 25 let. Ředitel odboru odpadů na ministerstvu životního prostředí Jaromír Manhart uvedl, že ve Velké Británii po zpoplatnění tašek klesla jejich spotřeba o 85 procent.

Témata: Obchody