Kde dnes ohňostrojem oslavíte Nový rok a výročí 100 let od vzniku Československa?

V sobotu 4. června odstartoval 19. ročník festivalu Starobrno Ignis Brunensis

Autor: stars24.cz

1. ledna 2018 3:39

Nebe nad řadou českých měst ozáří dnes večer novoroční ohňostroje. V Praze připomene 100 let od vzniku Československa. Světelná show nebude chybět ani v Ostravě, Plzni, Olomouci, Jihlavě nebo Kutné Hoře. V Novém Boru na Českolipsku novoroční akci spojí se slavnostním otevřením zrekonstruovaného náměstí.

Novoroční ohňostroj v hlavním městě začne v 18:00. Rakety v národních barvách budou pyrotechnici odpalovat z Letné. Kromě vzniku Československa připomene pražská ohnivá show i zásadní momenty v historii republiky, například Pražské povstání v roce 1945, pražské jaro 1968 nebo sametovou revoluci v roce 1989. Ohňostroj využije několika netradičních efektů. K vidění budou například velkorážní pumy s efektem české vlajky. Zhruba 11 minut dlouhá show vyjde pražský magistrát přibližně na milion korun.

Sté výročí vzniku Československa si letos za hlavní téma novoročních oslavy zvolili také ve Zlíně. Na programu je tradiční ohňostroj i dramaturgie, ve které se objeví postavy v různých krojích či oblecích, například sokolském.

Hudba českých mistrů v kombinaci se zvukovými klipy ze stoleté historie republiky bude doprovázet ohňostroj, který ozáří nebe nad Olomoucí. Hlavní část světelné show dokreslí symfonická báseň Vltava.

Tradiční novoroční ohňostroj, na který se každoročně sjíždějí tisíce lidí, odpálí dnes vpodvečer v Ostravě. Trvat bude zhruba čtvrt hodiny a hudebně jej budou doprovázet skladby skupin Imagine Dragons, Kryštof a Queen. V oblasti Ostrava-Hrabůvka bude kvůli akci výrazně omezena doprava.

Ohnivou show přichystaly na dnešní večer také třeba v Hradci Králové, Plzni, Třeboni, Kutné Hoře, Strakonicích, Kladně i Třebíči. V Novém Boru ohňostroj spojí se slavnostním otevřením rekonstruovaného náměstí Míru.

Témata: Ohňostroje Nový rok 100 let od vzniku Československa Československo