V Brně tetanus málem zabil neočkované dítě!

Děti

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. září 2019 11:41

Neočkovaný tříletý chlapec se nakazil nebezpečným tetanem. Jde o třetí případ výskytu této nemoci v Česku za posledních 18 let.

Podle dokumentu, který se objevil na sociálních sítích, odmítla očkování dítěte chlapcova matka. Hygienici únik své dokumentace na veřejnost prověřují. Tento případ podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ukazuje rizika odmítání očkování.

Nakažený hoch byl už v srpnu ošetřen v brněnské nemocnici potom, co si do nosu strčil zrezivělou knoflíkovou baterii. Zdravotníky prý tehdy nenapadlo, že není očkovaný, a nasazená antibiotika matka chlapci údajně nepodávala. S podezřením na tetanus byl chlapec hospitalizován začátkem září. Nemoc se projevuje křečemi a bez lékařské pomoci může skončit smrtí.

V Česku se proti tetanu plošně očkuje a vakcinace je povinná. Nakažený chlapec měl být očkován, ale nebyl. Rodičům tak hrozí pokuta až 10.000 korun. Podle náměstka ministra zdravotnictví Prymuly lze do budoucna diskutovat také o vymáhání části nákladů na zbytečnou léčbu po rodičích, kteří odmítli očkování dítěte.

Případ nakaženého chlapce z Brna je podle statistik Státního zdravotního ústavu teprve třetím případem výskytu tetanu v Česku od roku 2001. Od konce 90. let minulého století se většinou nevyskytl za rok více než jeden případ tetanu.

Jedinou výjimkou byl rok 2001, kdy se objevily tři případy. Přitom ještě v 60. letech bylo ročně hlášeno 60 až 90 případů tetanu. "V letech 1974 až 1976 proběhlo celonárodní očkování všech dospělých osob. Opakovalo se opět za deset let, což vedlo k významnému poklesu," uvádí k výskytu tetanu ústav.

Témata: dětské Děti očkování nemoc Brno