Zemřel nejstarší obžalovaný Čech: Stíhání za akci Kulak z roku 1953 bylo zastaveno

Budovatelský plakát zaměřený na zemědělství

Autor: stars24.cz

28. prosince 2017 22:10

Soudce zastavil stíhání Jaroslava Mikoláška, který podle obžaloby v roce 1953 hlasoval pro nucené vysídlení rodin dvou zemědělců při akci Kulak.

Soudce tak učinil na základě úmrtního listu 95letého muže, dokument obdržel minulý měsíc od obhájkyně. Napsal to dnes server iDNES.cz. Obvodní soud pro Prahu 2 se případem začal zabývat letos v dubnu, obžalovaný tehdy k soudu nepřišel a v písemném prohlášení tvrdil, že pouze plnil pokyny.

Mikolášek byl stíhaný za pomoc ke spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, za což v případě prokázání viny hrozí tři až deset let vězení. Na policii ke kauze odmítl vypovídat.

AKCE K (KULAK) centrálně řízená akce, která vedla k ožebračování selských rodin, probíhala od 1. listopadu 1951 do 18. ledna 1954 místní komunističtí funkcionáři často dle libosti určovali, kdo je kulak a nepřítel lidově demokratického zřízení nepohodlným sedlákům pak bylo určeno „nové pracovní místo a místo nového pobytu mimo obvod obce dosavadního bydliště“ celá rodina se musela vystěhovat zpravidla do tří dnů a na vlastní náklady selské grunty propadly státu, původní majitelé si mohli nechat jen to nejnutnější - šatstvo, zásoby potravin na několik dní, stůl, židle či postel rodiny byly stěhovány do nevhodných prostor, žily pod dohledem a do původního bydliště se nesměly vrátit (například ani na pohřeb příbuzného)

Mikolášek měl funkci zemědělského tajemníka Okresního výboru Komunistické strany Československa Praha-východ a byl členem komise pro úpravu poměrů kulaků u okresního národního výboru, která 22. června 1953 rozhodla o vystěhování dvou selských rodin. Jedna rodina se z Cholupic musela odstěhovat do Hluboké nad Vltavou, druhá z Šeberova do okresu Vodňany. Před soudem stanul sám, protože ostatní členové komise zemřeli. Naživu nejsou ani členové vysídlených rodin.

Podle ředitelky Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Evy Michálkové byl Mikolášek nejstarším souzeným člověkem v zemi. "Nemáme informaci, že by byla v České republice trestně stíhána osoba vyššího věku než tento obžalovaný," sdělila serveru iDNES.cz.

Justice řeší i další kauzy spojené s akcí Kulak. Například skutky bývalého předsedy národního výboru ve Třticích na Rakovnicku Rudolfa Pavlíčka, bývalého náčelníka Veřejné bezpečnosti v Turnově nebo Tomáše Liptáka, jenž v 50. letech působil jako prokurátor v Kralupech nad Vltavou.

Komunisté vysídlovali zemědělce v letech 1951 až 1954. Deportované rodiny se musely stěhovat většinou do vzdáleného kraje, žily pod dohledem a nesměly se vzdalovat z určeného místa. Jejich majetek propadl státu. V průběhu Akce K, která způsobila rozvrat venkova a vážně narušila tradiční venkovskou pospolitost, bylo vysídleno podle odhadů 3000 až 4000 rodin.

Témata: akce Kulak Jaroslav Mikolášek (akce Kulak)