Pozor na novoroční oslavy! Ohňostroje působí milionové škody, mohou i zabíjet!

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

28. prosince 2017 11:26

Hasiči každoročně vyjíždějí o silvestrovské noci k desítkám požárů, které lidé způsobí zábavní pyrotechnikou. Kvůli neopatrnosti a špatné manipulaci s rachejtlemi vznikají milionové škody a někdy i vážná zranění.

Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. Oheň někdy zasáhne i zaparkované automobily či ploché střechy domů, informovala dnes ČTK mluvčí hasičského záchranného sborů Nicole Zaoralová.

"Stále rostoucí obliba zábavní pyrotechniky se projevuje i na výjezdech hasičů koncem kalendářního roku. Zatímco dlouhodobý denní průměrný počet požárů je 49, tak 31. prosince 2016 hořelo 96krát a v roce 2015 dokonce 121krát," uvedla mluvčí hasičů.

Nejvíce požárů podle ní při oslavách nového roku vzniká ve velkých městech a hned po půlnoci. Například za první tři hodiny letošního roku evidovali hasiči 40 požárů způsobených hořící pyrotechnikou. Nejčastější příčinou je lidská nedbalost - zanedbání bezpečnostních předpisů, nesprávná obsluha výrobků, používání otevřeného ohně a kouření.

Například před rokem začala hořet od zalétlých světlic střecha panelového domu v Brně, osobní automobil v Mostě, plot z okrasných tújí a přilehlý zahradní domek v Brně - Ivanovicích, sklad stavebního řeziva a solárních kolektorů v Holešově a na řadě dalších míst.

Témata: Silvestr Nový rok