Lékaři chystají novinky, dotknou se všech pacientů! Co se změní?

Lékaři

Autor: ČTK, stars24.cz

24. prosince 2017 23:07

Povinnost evidovat všechny vydané recepty mají lékaři od ledna 2018, první rok ale nebudou pokutování, pokud to dělat nebudou. Pacienti dostanou recept i nadále nejčastěji vytištěné na papíře. Jen na něm přibude čárový.

Další možností bude nechat si recept poslat jako SMS zprávu, e-mail nebo ho zobrazit přímo v aplikaci na mobilu nebo tabletu. Vyzvednout si mohou lidé recept v jakékoliv lékárně. Při předložení receptu, ze kterého lékárník načte kód, se z centrálního úložiště receptů stáhne informace o tom, jaké léky pacientovi vydat.

Kromě čárového kódu bude recept obsahovat také kód z čísel a písmen, který může pacient lékárníkovi nadiktovat, pokud by nešel čárový kód načíst. Záměnná písmena a čísla, jako je například nula a O, kód neobsahuje. Další možností je i takzvaný QR kód, který ale není povinný.

Nově na receptu naopak chybí vlastnoruční podpis lékaře, který ho vydal. Nahrazený bude podpisem elektronickým. To umožní vydat recept na některé léky, zejména pravidelně předepisované, jako jsou léky na alergie nebo antikoncepce, i na dálku bez návštěvy ordinace.

Platné budou recepty stejně jako dosud 14 dní. Už teď platí výjimky pro recepty na antibiotika nebo léky na chemoterapii, které mají recepty platné pět dní, nebo jen jednodenní platnost u receptu vydaného na pohotovosti.

Podle průzkumu výrobce stomatologického softwaru XDENT více než tři čtvrtiny pacientů vítají možnost převzít recept na léky elektronickou formou. Jako nejpohodlnější cestu uvedla asi čtvrtina respondentů e-mail a přibližně stejný počet SMS zprávu.

Témata: lékaři eRecept Zdravotnictví