Proč musela být reklama s Ježíšem ‘‘Twistem‘‘ okamžitě stažena?

Twisto

Autor: Renata Schnabelová, stars24.cz

24. prosince 2017 12:10

Rada pro reklamu před pár dny stáhla televizní spot společnosti Twisto, jelikož prý urážel Ježíše a křesťanské tradice.

Přestože v reklamě nepadlo jedinkrát jméno Ježíš Kristus, podobnost spasitele a onoho Twista však určitě není náhodná. Společnost Twisto ale s verdiktem nesouhlasí, podle nich totiž musí být každému jasné, že jde pouze o žert. To radu pro reklamu ale nezajímá a na svém konečném slovu trvá.

Ačkoli si na nevinnou reklamu stěžovaly desítky Čechů i cizinců, nikdo z církve mezi podavateli stížností nebyl. Lidem nejvíce vadily věty typu "V Twistu poznáš spásu!" a "odlož splátky ve jménu Twista," jelikož právě díky nim byla křesťanská víra podle podavatelů stížností pošpiněna nejvíce.

Na to konto reaguje společnost Twisto se slovy, že v jejich reklamě není vlastně Ježíš Kristus, ale "Santus", tedy svatý muž, který káže lidem. Další obvinění o tom, že zesměšňují křesťanství, Twisto rezolutně odmítá."Zákaz reklamy je pro nás značnou komplikací a máme z toho pocit, že jsme se objevili v nové éře cenzury. Nevěřil bych, že se v zemi, kde je 80 procent ateistů a platí svoboda slova, může něco takového stát," řekl k problému šéf marketingu Twista Lukáš Janoušek.

V reklamě při pohledu na kazatele Twista, který má na sobě veselou květovanou košili, tablet a mobilní telefon, musí být každému jasné, že jde o pouhou nadsázku. Pravdou ale je, že každý má hranice mezi vnímáním legrace a zesměšňování nastavené trochu jinak.

Co myslíte vy? Uráží Vás tato neobvyklá reklama?

Témata: reklama Twisto