Jsme za blázny? Česko má novou hvězdu, a nikdo ve světě to nechápe!

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. prosince 2017 10:29

Televize Prima před nedávnem odvysílala pětidílný seriál Já, Kajínek, ve kterém omilostněný vrah Jiří Kajínek mluvil nejen o svém pobytu za mřížemi, ale i o svých zločinech, o rodině, vztazích a nejasnostech v jeho kauze. Toho si všiml i magazín The Economist, který na svém webu píše, že „usvědčený vrah je novou hvězdou české televize“.

„Jiří Kajínek je jedna z největších hvězd v historii České republiky,“ píše se v článku. The Economist poukazuje, že první díl tohoto dokudramatu přilákal k obrazovkám asi 1,3 milionu lidí. Navíc zmiňuje, že o Kajínkovi už v roce 2010 vznikl celovečerní film, který také trhal rekordy.

„Neobvyklá věc na hrdinství Kajínka spočívá v tom, že je odsouzeným dvojitým vrahem, který byl v květnu kontroverzně omilostněn prezidentem Milošem Zemanem,“ píše server. „Strávil jsem venku sedm měsíců a dosud jsem nezaznamenal ani jednu negativní reakci," cituje Kajínka magazín.

The Economist poukazuje na to, že zajímavý je v tomto případě i „politický okamžik“. Tradiční instituce a establishment jsou prý pro Čechy nedůvěryhodné, zatímco nekonvenční outsideři jsou oslavováni. „Kajínek trvá na tom, že je nevinný, opakovaně utekl z vězení a obecný odpor vůči autoritě vyvolává sympatie mezi lidmi, i když ho městské elity označují za chladnokrevného zabijáka,“ píše magazín s tím, že mnozí vnímají Kajínka jako moderního hrdinu.

Server připomíná to, že údajně za 100 tisíc korun spáchal dvojnásobnou vraždu, jeho útěk z Mírova i to, že 40 dní unikal policii. „Kajínek se domnívá, že každý ví, že je nevinný – a to i přesto, že Ústavní soud odmítl pět výzev ke zrušení verdiktu doživotí." píše server. „V této zemi si stát myslí, že lidé jsou hloupí, ale nejsou," cituje The Economist Kajínka.

„Kajinek je volný díky přímému politickému zásahu Zemana, který bude v lednu obhajovat svou funkci a který si spočítal, že fanoušci Kajínka jsou také voliči, které musí získat. Ve skutečnosti je politické pozadí případu Kajinek takové, že na něj teď naléhají, aby sám kandidoval,“ připomíná úryvky ze seriálu Já, Kajínek server. „Kdyby Zeman nekandidoval, kandidoval bych já," cituje magazín Kajínka, který dodává, že by to on sám považoval za nezdvořilé.

Postava Kajínka prý vyvolává sympatie, protože jde o člověka se staromódním chováním, který byl potrestán čtvrtstoletím vězení. A přestože neustále odmítá zodpovědnost za vraždy, přiznává, že se v minulosti nechoval vždy podle zákona. „Když jsem byl mladý, nerozuměl jsem mnoha věcem, dnes bych to nedělal. Ale řeknu vám, kdybych neměl co jíst, jsem připraven okrádat stát a pojišťovny,“ cituje The Economist Kajínka. „Je to pocit, který jeho fanoušci podporují,“ dodává magazín.

Témata: Jiří Kajínek Noviny / tisk