Na Žďársku havaroval autobus se 30 lidmi: 15 zraněných, jeden těžce!

Autobus, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

12. srpna 2019 16:02 | Aktualizováno: 12. srpna 2019 19:22

Celkem 15 lidí ošetřili zdravotníci po dnešní odpolední nehodě linkového autobusu u obce Jámy na Žďársku. Jeden člověk byl těžce zraněn, do brněnské nemocnice jej přepravil vrtulník. Ostatní zranění skončili v novoměstské nemocnici. ČTK to řekl Petr Novotný ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Nehoda se stala před 15:00. V autobuse společnosti Zdar cestovalo asi 30 lidí. Silnice na Žďár nad Sázavou byla neprůjezdná do 19:00.

Podle prvotních informací policie bylo zraněno sedm lidí, z toho dva těžce. Novotný nakonec potvrdil, že zdravotníci ošetřili 15 lidí, šest z nich mělo středně těžká zranění, osm zranění lehká. Záchranáři je převezli do nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde byl aktivován traumaplán, řekla ČTK mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Zprávu od záchranářů, kteří byli na místě nehody, dostala nemocnice v 15:29, řekla ČTK mluvčí nemocnice Tamara Pecková. První pacienti do novoměstské nemocnice dorazili v 15.50. O 25 minut později přivezli do nemocnice posledního pacienty. Jednu z žen ošetřili na gynekologickém oddělení. Dalších 13 pacientů ošetřili na urgentním příjmu. "Šest pacientů je hospitalizovaných, sedm bylo ambulantně ošetřeno a předáno do domácího léčení. Všechno jsou to lehčí až středně těžká zranění," řekla Pecková. Traumatologický plán, který připravuje nemocnici na hromadná neštěstí, testovala novoměstská nemocnice naposledy před několika týdny. V nemocnici byl dostatek sester i lékařů. Tým se podařilo svolat ještě před příjezdem prvního pacienta.

Zástupci společnosti Zdar se ani na dotaz ČTK nechtěli k nehodě vyjádřit. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové autobus vyjel z neznámých příčin ze silnice, sjel do příkopu a narazil do stromu. Dechová zkouška na alkohol u řidiče byla negativní.

Témata: Autobusy Nehody autobusů Policie ČR doprava