ŠOK: Výbuch roztrhal dům na Opavsku! Jeden mrtvý!

Výbuch roztrhal dům na Opavsku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. srpna 2019 22:43

Jeden člověk nepřežil čtvrteční výbuch v rodinném domě ve Strahovicích na Opavsku. Čtvrtina domu se zřítila. Exploze stavbu poškodila natolik, že do ní statik zakázal vstup. Hasiči dnes museli část objektu zbourat. Předběžná škoda činí tři miliony korun. Příčinu výbuchu policie vyšetřuje.

Vyplývá to z vyjádření mluvčích policie a hasičů. Místní ČTK řekli, že mrtvý je muž středního věku, který v okolních polích hledal a sbírával válečnou munici. Policie nevyloučila ani výbuch plynu.

Na místě neštěstí byli i dnes policisté a hasiči, pracovala tu těžká technika. Policisté rovněž obcházeli nemovitosti v okolí výbuchu. "Dnes se do bourání nejnebezpečnější části narušeného domu pustila těžká technika hasičů, kteří musí během dnešního večera a možná i v noci stabilizovat větší stojící část domu," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dodal, že demolice nejnarušenějších konstrukcí je nutná, aby v sobotu mohlo na místě pokračovat policejní vyšetřování.

Před tím na místě pracovali policisté. "Probíhalo ohledání místa činu, a to i za pomoci dronů, a zajišťovaly se na místě důkazy," uvedl policejní mluvčí Petr Směták. K možným příčinám výbuchu se zatím nechtěl vyjadřovat, podle něj by šlo o spekulace. Uvedl ale, že existují dvě nejpravděpodobnější verze - výbuch munice, nebo plynu. Žádnou ale policie nyní nemůže potvrdit. "Musíme počkat na výsledky znaleckých posudků," uvedl.

Událost se stala ve čtvrtek po 17:00. "Ještě před příjezdem záchranářů se dvěma osobám, které při výbuchu neutrpěly žádné poranění, podařilo dostat z rodinného domu ven. Další osoba byla nalezena v domě v místě výbuchu, její stav byl bohužel neslučitelný se životem," řekl Směták. Mrtvý byl v suterénu.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl ČTK řekl, že u mrtvého záchranáři ani nezasahovali. "O tom úmrtí víme, postiženého jsme ale neviděli, jenom to byl závěr průzkumu hasičů na místě. Vzhledem ke stavu těla lékař ani nešel do těch rizikových prostor. Viděli jsme dvě další osoby, muže a ženu, tam lékař neshledal žádná poranění," řekl Humpl.

Po výbuchu několik minut hořelo, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Z okolních tří rodinných domů bylo evakuováno deset lidí. Vrátit domů se mohli už večer, řekl ČTK mluvčí Kůdela. Podle něj byla poničena čtvrtina domu. Na místě zasahovali policejní pyrotechnici, psovod i policejní krizový intervent.

Policisté zabezpečili okolí místa činu a spolu s hasiči ho ohledávají, dokumentují a zajišťují důkazy.

Témata: Moravskoslezský kraj s výbuch