Česko má obavy z jedovatého pavouka: Šíří se stále dál!

Zápřednice jedovatá

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. srpna 2019 16:59

Zápřednice jedovatá děsí Čechy na stále více místech. Pavouk, který je u nás původním druhem, se původně nacházel především na jižní Moravě, lidé jej však už lokalizovali jinde. Podle zoologů si na život s jedovatým pavoukem máme zvykat.

Server stars24.cz už vás o letošních letních prázdninách jednou varoval, že i v Česku je třeba se obávat kousnutí pavouka. Především na jižní Moravě totiž žije velice nebezpečný zástupce tohoto řádu zápřednice jedovatá. Tento pavouk je jedním z původních tuzemských druhů a jak se otepluje, šíří se stále severněji. Potvrzují to nejnovější informace serveru TN.cz.

Během kempování u Nechranické přehrady na řece Ohři v severních Čechách narazil jeden z turistů na zápřednici na svých věcech. Šokovaný táborník před pavoukem varoval na Facebooku a připojil i jeho fotografii.

Zápřednice sice na člověka bezdůvodně nezaútočí, podle zoologů se však chovají agresivně např. matky hlídající mláďata. Právě v létě se pavouk rozmnožuje a vlivem globálního oteplování se šíří i do míst, kde bychom jej dříve hledali marně.

Reakce na kousnutí tohoto jedovatého pavouka je značně individuální. Může se dostavit otok, bolest, ve výjimečných případech může napadený člověk dočasně ochrnout. Pokud je člověk alergický, lékařská pomoc je nezbytná. Na zápřednici se doporučuje nesahat. Následky kousnutí naštěstí běžně do 24 hodiny samy odezní.

Zatímco ještě na konci minulého století byl tento druh pavouka u nás považován za poměrně vzácný, dnes jsou zaznamenávány bohaté nálezy tohoto druhu. Podle odborníků bychom si měli zvyknout, že bude zápřednice k vidění stále častěji.

Témata: Pavouci česko Zvířata