Česko děsí jedovatý pavouk: Po kousnutí hrozí ochrnutí!

Zápřednice jedovatá

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. července 2019 18:00

Jak se otepluje, šíří se dále po Česku jedovatý pavouk, po jehož kousnutí hrozí lidem i ochrnutí. Zápřednice jedovatá patří k původním tuzemským druhům, už ji ovšem zdaleka nenajdeme jen na jižní Moravě.

Kdo se domnívá, že obavy z kousnutí pavouka do našich zeměpisných končin nepatří, ten se mýlí. I v Česku, konkrétně na jižní Moravě, totiž žije celkem nebezpečný zástupce tohoto řádu. Zápřednice jedovatá je jedním z původních tuzemských druhů a jak se otepluje, šíří se stále severněji.

Pozor na něj je třeba dávat například na Pálavě. Na člověka sice bezdůvodně neútočí, podle zoologa Pavla Dedka ze správy tamní chráněné krajinné oblasti se však chová agresivně, pokud jde o matku, která hlídá mláďata a cítí ohrožení. „Obecné doporučení je nesahat na zvířata, která neznáme,“ řekl Deníku.

Reakce na kousnutí jedovatého pavouka je značně individuální. Může se dostavit otok, bolest, ve výjimečných případech může napadený člověk dočasně ochrnout. „Pokud je člověk alergický, lékařská pomoc je nezbytná,“ konstatuje zoolog.

Následky kousnutí naštěstí běžně do 24 hodiny samy odezní. Čechy by však mohlo vyděsit, jak se zápřednice šíří na stále větší území. Zatímco ještě na konci minulého století byl tento druh pavouka u nás považován za poměrně vzácný, dnes jsou zaznamenávány bohaté nálezy tohoto druhu, což představuje jisté nebezpečí.

Témata: Pavouci česko Zvířata napadení zvířaty