V nymburském babyboxu našli malou holčičku! Jmenuje se Kateřina!

BabyBox

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. července 2019 17:08

Do babyboxu v nymburské nemocnici někdo odložil několikadenní dítě. Holčička dostala jméno Kateřina, informoval dnes ČTK zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V celé ČR bylo již do těchto speciálních schránek odloženo 193 dětí.

"Několikadenní Kateřina je v dobré kondici," uvedl Hess. Jméno podle něj holčička dostala podle členky správní rady Nadace Komerční banky - Jistota a protagonistky babyboxů Kateřiny Susak.

Nymburský babybox byl zřízen před deseti lety s pořadovým číslem 25 a na své první děťátko, chlapce Davida, si počkal do letošního 11. března. Kateřina, která je letošním třináctým dítětem zachráněným babyboxy v ČR, podle Hesse zvýšila skóre dívky versus chlapci na 110:83.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata: nymburk BabyBox dětské Děti