ŠOK v Zoo Brno! Museli utratit otce tří medvíďat! Co se stalo?

Jelizar, medvěd kamčatský 4

Autor: Jan Novák, stars24.cz

3. července 2019 15:02

Dnes v ranních hodinách jsme byli nuceni přistoupit k utracení samce medvěda kamčatského Jelizara, který byl od konce dubna v zázemí v péči veterinárního lékaře. Oznámila redakci brněnská zoo.

Potíže, kterými trpěl, nebyly u stárnoucího zvířete ničím neobvyklým: měl problémy se zuby a trpěl degenerativními změnami na kloubech, kvůli kterým mu byly dlouhodobě podávány léky. 

Bohužel, Jelizar na podávanou léčbu nereagoval a jeho zdravotní stav se zhoršil natolik, že nezbývala jiná možnost než provést eutanazii.

Jelizar byl sirotek z kamčatské přírody, jeho přesné stáří proto není známé. Jisté je jen, že už překonal šestadvacítku, což je u medvěda věk víc než úctyhodný.

Do Brna přicestoval 1. října 2010 z ruské zoo v Rostově na Donu a od té doby se stal otcem tří medvědů. Všechny zplodil se svou partnerkou Kamčatkou, která zůstává ve výběhu v expozičním celku Beringie.

O situaci v chovu medvědů kamčatských Zoo Brno průběžně informuje vedoucího evropského záchovného programu, se kterým konzultuje také budoucí postup.

Témata: ZOO Brno Medvědi