Desetitisíce Čechů nemusí letos odletět na dovolenou! Smartwings stále nemá opravené boeingy!

SmartWings

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. června 2019 11:32 | Aktualizováno: 18. června 2019 21:15

Statisíce Čechů se obávají nejhoršího, krátce před odletem mohou přijít o vysněnou dovolenou, na kterou se celý rok těšili.

Jak už jsme vás dříve informovali, uzemnění letounů Boeing 737 MAX může mít v letní turistické sezóně vliv na dovolenou u 80 tisíc klientů tuzemských cestovních kanceláří, jelikož řada z nich používá jako dopravce leteckou společnost Smartwings, u které zmíněné stroje tvořily významnou část flotily.

Toto číslo je nadále platné, avšak existuje možný katastrofický scénář, který jej může výrazně zvýšit. Návrat letounů společnosti Boeing je totiž nadále v nedohlednu. „S návratem 737 MAX do provozu počítáme až koncem prvního čtvrtletí 2020,“ přiznala pro server Aktuálně.cz mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

V médiích se také objevila informace, že Smartwings hrozí zánik, protože čínský investor odmítl navýšení kapitálu, kterým chtěla společnost kompenzovat ztráty vzniklé zákazem provozu letadel Boeing 737 MAX. Uvedl to server E15. 

To ale společnost popírá. "Smartwings, a.s., je v dobré finanční kondici, nemá žádné problémy ohrožující její provoz, má skvělý management a pracovníky, kteří jsou profesionálně schopni čelit situacím, které v letecké dopravě nejsou až tak neobvyklé. Situace kolem letadel B 737 MAX naši činnost pochopitelně výrazně ovlivnila, ale jsme naprosto přesvědčeni o tom, že ji zvládáme a ve svém důsledku se s ní vypořádáme," tvrdí ve zprávě, kterou má stars24.cz k dispozici, Dufková.

"Uvažované navýšení základního jmění, kolem kterého se článek „točí“, mělo přinést rovnováhu do financování Smartwings, a.s., neboť společnost spolu s bankami financují její čeští akcionáři, čínská strana se na něm nijak nepodílí, je pasivní a dění ve společnosti ji nezajímá. Je s podivem, že když zpráva o nenavýšení základního jmění před několika týdny proběhla tiskem, některé sdělovací prostředky ji ani nezaznamenaly," dodala v prohlášení adresovaném serveru stars24.cz.

Témata: Smartwings dovolená turistika Boeing 737 MAX cestovní kanceláře