Tisíce lidí si mají do konce roku vyměnit řidičáky! Týká se to vás?

řidičské průkazy

Autor: stars24.cz

9. prosince 2017 13:09

Propadlý řidičský průkaz si letos nechalo vyměnit téměř 480.000 řidičů, naopak 250.000 řidičů si doklad včas nevyměnilo. Z těch, kteří si neplatný průkaz včas nenechali vyměnit, je polovina lidí starších 61 let.

"Je tedy otázka, kolik z nich má ještě zájem si řidičský průkaz vyměnit," uvedlo ministerstvo. Během prosince skončí platnost dokladu dalším více než 37.000 motoristům. Nejvíce řidičů s končícím průkazemje z Prahy, Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

O bezplatnou výměnu řidičského průkazu je možné požádat nejdříve tři měsíce před vypršením platnosti. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dnů. Možná je i rychlejší varianta, za 500 korun mohou řidiči požádat o výměnu do pěti pracovních dnů, uvedlo ministerstvo. K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít na úřad v místě trvalého bydliště s platným průkazem totožnosti a donést jednu fotografii a současný řidičský průkaz.

Letos skončila platnost více než 800.000 řidičských průkazů, někteří lidé si nový průkaz pořídili již loni. Platnost skončila těm, kteří měli řidičský průkaz vydaný v průběhu roku 2007 s platností na deset let. Tento rok byl z hlediska počtu vydaných řidičských oprávnění nejvytíženější v historii, vydalo se jich 1,146.518.

Za jízdu s dokladem po ukončení platnosti hrozí řidiči na místě dvoutisícová pokuta, ve správním řízení se může sankce o dalších 500 korun zvýšit. Během příštího roku by měla postupně vypršet platnost dalších téměř 677.000 řidičských průkazů.

Témata: řidičské průkazy řidičský průkaz