Panenky za desetitisíce, je to reálné?

Panenky za desetitisíce: panenka Ivy Pazderkové 13

Autor: Jan Novák, stars24.cz

8. prosince 2017 17:22

Předvánoční čas v nás více než kdy jindy probouzí pocity sounáležitosti. Během adventu se snažíme pomáhat těm, kteří naší pomoc a podporu potřebují. O něco smutnější je, když se nepřízeň osudu dotýká dětí, které za nic nemohou. A právě proto se organizátoři projektu Pink Carpet: Hellping Dolls rozhodli před dvěma lety propojením módy a charity pomáhat opuštěným a týraným dětem z Fondu ohroženým dětí.

Výtěžek z dražby panenek Barbie v originálních modelech od módních návrhářů poputuje do pražského Klokánku pro děti potřebující okamžitou pomoc. Panenky, které do projektu věnovala společnost Mattel Česká republika, obléklo celkem čtyřicet jedna vyhlášených i začínajících českých a zahraniční módních návrhářů. Byli mezi nimi například Beata Rajská, Klára Nademlýnská, Zuzana Kubíčková, Jakub Polanka, či italská značka Stefanel nebo španělská módní značka Cuplé. Mimo nich se také zapojili osobnosti stojící mimo módní branži. Originální modely ušila například Iva Pazderková nebo vyhledávaný kadeřník Libor Šula. 

Iva Pazderková předvedla, že by se neztratila ani jako módní návrhářka. „Na panenky jsem jako malá šila v jednom kuse. A postupem času jsem začala šít na sebe.“ Také se svěřila, že si tímto projektem splnila svůj sen. „Panenek jsem měla hodně, ale na pravou Barbie jsme neměli peníze, tak jsem si ten sen splnila vlastně teď. Ušila jsem sukni a pléd z červeného sametu, korzítek ze slovácké krojové mašle. Moje Barbie se jmenuje Slovácká princezna. Šaty má jednoduché, jediným zdobením je právě slovácká výšivka, která připomíná mé kořeny, připomíná tradici a lásku k řemeslu. A samet zastupuje tu princeznovskou část. Pléd má proto, že často cestuje po světě. Ale nikdy nezapomíná, odkud pochází a kam patří její srdce. Na dlaň.“ 

Večerem provázela dvojice moderátorů v podání Kristiny Kloubkové a Františka Anděla, iniciátora celého projektu. „Mám radost z každé pomoci dětem, jsem máma a je mi nesmírně líto, že děti nemohou vyrůstat v domácím prostředí. Mám pocit, že dětství a mateřská či otcovská láska nás formuje na celý život. A propojení pomoci s módou a navíc s panenkami mi přijde úchvatné,“ slyšeli jsme z úst krásné moderátorky a bývalé tanečnice. „Děti i pracovníci z Klokánků si zaslouží pomoct, protože do toho dávají vše. Pomoc Klokánkům se pro nás stala srdeční záležitostí a víme, že děláme dobrou věc,“ doplnil její slova František Anděl. „Celá akce se podařila i díky Mercedes-Benz Česká republika osobní a užitkové vozy a my tímto moc děkujeme za veškerou podporu našich partnerů,“ dodal závěrem. Částka, za kterou se vydražilo padesát panenek, činila krásných 336.000,-Kč. Největší částka padla za netradiční panenku ve střevíci od návrháře Radka Zachariáše, která se vydražila za rovných 30.000,- Kč. 

Jako malá holka měla Kristina také svoji panenku Barbie, která v té době byla velkou vzácností. „Ve vzpomínkách mi nejvíce utkvěla opravdová panenka Barbie, kterou jsem po někom zdědila. A přestože ještě neměla ohýbací ruce ani nohy, byla jsem z ní nadšená. Okamžitě jsem z ní udělala baletku. Žila jsem jen baletem, v tom jsem měla jasno od dětství.“ Co se týče šití, tento um prý ale raději přenechává babičce. „Já právě vůbec šít neumím. I Jasmínka říká, když se jí něco roztrhne, že to raději necháme na babičce,“ přiznala usměvavá blondýnka. 

Ambasadorkou letošního ročníku se stala paní Dagmar Havlová. Během slavnostního galavečera, který se konal v krásném prostředí v kostele sv. Anny na Starém Městě, vystoupila v doprovodu Pražského žesťového souboru sólistka Opery Národního divadla Yvone Škvárová a zpěvačka Dagmar Zázvůrková. Dále také Martina Balogová, Sámera Issa nebo šikovné děti z Klokánků.

Témata: panenky