Klaus mladší a jeho nová partaj Trikolóra hnutí občanů! Smysluplný název...

Václav Klaus ml. 2

Autor: stars24.cz, ČTK

10. června 2019 3:47

Členy i program své nové parlamentní strany dnes odpoledne v pražském City Tower představí bývalý poslanec ODS Václav Klaus mladší.

Hnutí by se mělo jmenovat Trikolóra hnutí občanů. Centrum pro občanské svobody, v jehož výboru Klaus je, si u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovalo ochrannou známku. Vyplývá to z databáze úřadu.

Bývalý poslanec ODS Klaus už dříve potvrdil, že součástí nového subjektu bude také Zuzana Majerová Zahradníková, která na konci dubna ukončila na vlastní žádost členství u občanských demokratů. Podle ní bude strana prosazovat a chránit národní zájmy, rodinu a jednotlivce. Majerová Zahradníková se má zaměřit na školství. Chce prosazovat zrušení plošné inkluze nebo podporovat speciální školy.

Ve středu oznámili občanští demokraté v Šestajovicích u Prahy, že rozpustili stranickou buňku a chtějí pokračovat v Klausově nové straně. Podle tiskové zprávy přivedla členy místního sdružení k tomuto kroku dlouhodobá nespokojenost s tím, že se ODS pod vedením předsedy Petra Fialy posouvá do politického středu. Vyloučení Klause ze strany podle nich pohřbilo naději na zformování konzervativního křídla uvnitř strany.

Klause vyloučilo z ODS vedení strany v polovině března. Podle Fialy o tom jednomyslně rozhodla výkonná rada, jež mu vytkla mimo jiné dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, veřejné útoky na členy sněmovní frakce a další straníky, podporu kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách a výroky, které nejsou v souladu s programem strany.

Témata: Václav Klaus ml. Trikolóra hnutí občanů