Kolaps na D1: Cesta z Prahy do Brna se kvůli konvoji protáhla o hodiny!

Dálnice, ilustrační foto

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

30. května 2019 9:01 | Aktualizováno: 30. května 2019 21:06

Dopravu na dálnici D1 ve směru na Brno dnes brzdily konvoje amerických vojáků, kteří projíždějí Českou republikou na cvičení do Rumunska a Maďarska. Zejména před omezeními kvůli opravám dálnice se tvořily dlouhé kolony, cesta z Prahy do Brna se mohla protáhnout i o několik hodin. Po poledni se ale situace uklidnila. ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Pět částí konvoje muselo být během dne z dálnice staženo. Jedna skupina zůstala ve Staré Boleslavi, dva v Bernarticích na Benešovsku a dva v Podivíně na Břeclavsku. Po 20:00 se na cestu vypadala jedna část konvoje z Bernartic a jedna z Podivína. "Další vyjedou podle podmínek na cestách," řekla ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V ideálním případě by se podle ní měly zbývající části konvoje rozjet do 23:00, už teď je tak jasné, že všechny dnes opustit území Česka nestihnou.

O problémech na D1 mluvil i premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Situaci dopoledne označil za kritickou.

Zřejmě největší problémy byly dopoledne na D1 na Vysočině, kde jsou tři opravované úseky. Kolony se tak tvořily ve směru na Brno za Humpolcem, za Velkým Beranovem a u Velkého Meziříčí. Před polednem se popojíždělo také ve směru na Prahu mezi 108. a 105. kilometrem.

Z důvodů aktuální dopravní situace na dálnici D1 byly operativně pozastaveny tři skupiny konvoje. V závislosti na dopravní situaci budou pak večer pokračovat v přesunu na Slovensko.Všem řidičům na dálnici D1 ve směru na Brno se omlouváme za komplikace způsobené jízdou konvoje.

— Armáda ČR (@ArmadaTweetuje) 30. května 2019

Kolem 15:00 ale byla ve směru na Brno u Humpolce jen zhruba tříkilometrová jedoucí kolona. "Zdržení bylo maximálně 15 minut," uvedl Rýdl. Problémy ještě přetrvávaly u Brna ve směru na Prahu mezi 190. a 194. kilometrem. "U Větrného Jeníkova okolo 104. kilometru ve směru na Prahu už byla situace klidná, jezdilo se dvěma pruhy," řekl Rýdl.

Kolem 10:00 byly kolony podle Rýdla na čtyřech místech, mezi kilometry 84 a 85, 98 a 100, 112 a 115 a 140 a 141. "Příčinou je vždy dojezd kolon americké armády do omezení kvůli modernizaci," uvedl mluvčí. ŘSD proto podle něj zrušilo údržbu a nehavarijní opravy, v pohotovosti jsou odtahové služby a byla posílena směna na informační lince.

Ráno se kolony vytvořily před dvěma zúženími. Před Humpolcem na 90. kilometru se řidiči mohli zdržet až hodinu a půl, u Zruče nad Sázavou na 56. kilometru do 60 minut. "Jejich pomalý průjezd způsoboval komplikace v dopravě," řekla dopoledne o konvojích krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

Provoz na D1 na Vysočině ve směru na Brno navíc zbrzdily porouchaný kamion na 88. kilometru a havarijní opravy vozovky u Jihlavy, kvůli kterým byl provoz sveden do jednoho pruhu. "Práce byly ihned pozastaveny a řidičům jsou již k dispozici dva jízdní pruhy," uvedlo ŘSD na twitteru.

Průjezd amerických vojáků ráno zdržel i dopravu na dálnici D2 za Brnem. Ve směru na Bratislavu se v zúžení na 34. kilometru srazilo vozidlo z konvoje s nákladním autem. Nehoda se stala po 07:00, nikdo při ní nebyl zraněn, řekl ČTK mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Po srážce byla dálnice neprůjezdná, později se zhruba do 09:00 jezdilo jedním jízdním pruhem.

Kvůli kolonám ŘSD zastavilo stavební práce u Jihlavy, u Humpolce co nejdřív odstraní omezení, aby byl provoz v každém směru ve dvou pruzích. Podle policie dopravu zpomalila vojenská kolona, rekonstrukce a velký provoz. Aktuální info na 800 280 281. Řidičům díky za trpělivost.

— Vladimír Kremlík (@KremlikVladimir) 30. května 2019

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na dnešek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Podle původního plánu měla poslední část konvoje opustit Českou republiku dnes odpoledne.

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Témata: Dálnice D1 doprava Americká armáda (U.S. ARMY)